o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KKG
|

Rakotwórczy dodatek do żywności. W Polsce stosowany na potęgę

55
Podziel się

Używanie jej w branży żywnościowej zostało zakazane w wielu krajach. Nic dziwnego. Żółcień pomarańczowa wykazuje działanie rakotwórcze, ale w Polsce wciąż znajdziesz ją w wielu produktach spożywczych. Sprawdź w jakich.

Rakotwórczy dodatek do żywności. W Polsce stosowany na potęgę
(East News)
bEJPTEGJ

E110 w produktach

Żółcień pomarańczowa, czyli E110 została zakazana m.in. w Norwegii i Finlandii. Wszystko przez to, że wykazuje dużą toksyczność i negatywny wpływ na nasze zdrowie. Może nasilać objawy astmy, a u dzieci powodować zburzenia koncentracji, problemy z nauką i nadpobudliwość. Często jest przyczyną alergii objawiających się katarem siennym lub zmianami skórnymi z pokrzywką. Powoduje ból brzucha, pogorszenie się stanu cery.

bEJPTEGL

Żółcień wpływa na organizm

Spożywana w dużych ilościach wyniszcza nerki. Udowodniły to testy przeprowadzone na zwierzętach, u których rozwinął się rak nerek po regularnym podawaniu E110. To tylko jedno z licznych badań sugerujących jej kancerogenne działanie.

Niestety żółcień pomarańczowa występuje dosyć powszechne w wielu produktach spożywczych. Możemy znaleźć ją w likierach owocowych, napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, ciastkach, ciasteczkach, tortach, kaszkach, kleikach dla dzieci, kostkach rosołowych, chipsach, marcepanach, likierach, żelkach a nawet w kosmetykach i lekach.

bEJPTEGR

Znajduje się również w daniach gotowych i wyrobach garmażeryjnych. Dodawana jest do zupek i ciast w proszku, lodów, budyniów. Ten związek chemiczny do barwienia żywności stanowi dodatek do ryb i innych produktów w zalewie octowej, jak również konserw i marynowanych warzyw.

Zobacz też: Stoki narciarskie już otwarte. "Trzeba zachowywać dystans"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEJPTEHm
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(55)
Pipi
8 miesięcy temu
Tego się nie tępi . Ta chemia w żywności funkcjonuje od lat. Każda władza o tym wie i nic z tym nie robi.
Kamila
8 miesięcy temu
Sanepid za ryja czym te nygusy się do tej pory zajmowały ludzi się karze a żywnosći się nie bada tyłki do stołków poprzyrastały od picia kawki herbatki a gdzie konkretną praca teraz sanepid zaczął działać na zlecenie władzy
Rakieta
8 miesięcy temu
Taki system nic więcej
bEJPTEHn
Rsz
8 miesięcy temu
Truskawki dziś zielone, wieczorem rolnik pryska i rano są czerwone piękne.
Bella
8 miesięcy temu
Nasze receptury sprzedano ,był w tv film na ten temat.
szkoda_gadać
8 miesięcy temu
Teorie spiskowe stają się faktem. Za stosowanie czegoś takiego, ktoś powinien ponieść srogą karę. Tymczasem trują nas na potęgę. Nie tylko tym żółcieniem. Niby troszczą się propagując szczepionki na wirusa a z drugiej strony obcinają wydatki na onkologię do tego stopnia, że szpitale selekcjonują ludzi na mniej lub bardziej chorych. To naprawdę gruby skandal!
brumba
8 miesięcy temu
Pow wejsciu Polski do UE wprowadzono u nas pozwolenie na używanie wielu chemikaliów w żywności, gdy na zachodzie się od nich odchodziło, poza tym wyeksportowali nam gowniane technologie jak np butelki plastikowe. Natomiast co im przeszkadza, a no węgiel, bo jest nasz i nie musimy od nich kupować, jakbysmy węgla nie mieli, a kraje starej UE duże ilości to na 100% węgiel byłby super i by wymyślili inne bajeczki, zamiast o szkodliwości CO2, to np szkodliwości czesania się na boczek
Lolek
8 miesięcy temu
Znowu o2 eksperci od żywności
Margaretka
8 miesięcy temu
Zamiast tego wstrętnego źółcienia moźna stosować kurkumę która ma tyle właściwości zdrowotnych lepiej truć dzieci i młodzieź przyszłość narodu gdzie słuźby sanitarne o zgrozo
dobranoc
8 miesięcy temu
I tak wszyscy kiedyś umrzemy
Ula
8 miesięcy temu
Rolnicy leją tony pestycydów herbicydow i fungicydów oraz nawozów sztucznych. Potem producenci robią z tego produkty spożywcze i leją miliony chemikaliów. My to zjadamy i oddychamy smogiem. Masakra ☹️
Żzzzzzzzzz
8 miesięcy temu
Tu nie liczy się zdrowie Masz kasę to wszystko wolno Ludzie umierają od dziadostwa A fig.y liczą kasę
Mari
8 miesięcy temu
Wszystko rakotwórcze Żywność Napoje i nawet powietrze
bEJPTEHf
czytelnik
8 miesięcy temu
Kiedy w Polsce zakaże się używania trujących i rakotwórczych substancji w żywności. Mamy dość trucia dla zysku wielkich .
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić