Kamil S. Sikora| 

Rujnuje właściwości potraw. Krótka droga to otyłości i cukrzycy

42

Wiele osób nie wyobraża sobie swojego codziennego menu bez takich produktów jak ketchup, majonez czy musztarda. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że regularne sięganie po tego rodzaju dodatki nie tylko niszczy właściwości potrawy, ale też negatywnie odbija się na naszym zdrowiu.

Rujnuje właściwości potraw. Krótka droga to otyłości i cukrzycy
Najgorsze sosy. Unikaj jak ognia (Licencjodawca, fang jie)

Keczup

Ten uwielbiany przez wiele osób na całym świecie sos jest produkowany z warzyw, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Niestety w ketchupie poza przetworzonymi pomidorami można znaleźć również substancje zagęszczające, syrop glukozowo-fruktozowy i inne niezdrowe dodatki. Poza tym ketchup bardzo często zawiera znaczne ilości cukru, co sprawia, że jest to produkt wysokokaloryczny. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy zamienić go na domowy sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół.

Dressingi do sałatek

Gotowy sos do sałatek to w większości przypadków bogate źródło cukru, zagęszczaczy i emulgatorów. Zamiast dodawać dressing do swojej ulubionej mieszanki warzywnej, lepiej sięgnąć po oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Dzięki nim cenne witaminy rozpuszczające się w tłuszczach, które znajdziemy w warzywach, sprawniej wchłoną się do naszego organizmu.

Majonez sojowy

Ten rodzaj sosu jest wyprodukowany na bazie nasion soi. Regularne sięganie po majonez sojowy dostarcza nam mnóstwo kalorii, podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości i cukrzycy. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie pasta z awokado lub humus.

Sos tatarski

Sos tatarski świetnie pasuje do jajek, pieczonego mięsa i owoców morza. Zanim jednak sięgniemy po ten smaczny dodatek, pamiętajmy, że może mieć w swoim składzie polepszacze smaku, emulgatory oraz sporo soli cukru. Poza tym ten zimny sos na bazie majonezu jest bombą kaloryczną i zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych.

Musztarda miodowa

Tego typu musztarda rzadko kiedy zawiera dobrej jakości miód. Zazwyczaj zamiast tego zdrowego dodatku znajduje się w niej syrop glukozowo-fruktozowy. Musztardę miodową możesz z łatwością przygotować samodzielnie. Wystarczy, że do musztardy Dijon dodasz łyżkę naturalnego miodu.

Sos barbecue

Ten popularny dodatek do potraw mięsnych ma w sobie jeszcze więcej cukru niż wspomniany wcześniej ketchup. Zawiera także sztuczne barwniki z karmelu, dzięki którym kusi nas swoją apetyczną brązową barwą. Jeśli masz nieodpartą ochotę na sos barbecue, lepiej przygotuj go samodzielnie. Przepis na zdrowszy zamiennik znajdziesz w internecie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić