aktualizacja 

Unikaj! Nawet jedna porcja tej potrawy może wywołać raka wątroby

32

To wyjątkowo popularna potrawa w Tajlandii. Niestety Koi pla to tani przysmak, który może mieć tragiczne konsekwencje dla naszego zdrowia, ponieważ powoduje rozwój raka wątroby.

Unikaj! Nawet jedna porcja tej potrawy może wywołać raka wątroby
(Wikimedia Commons)

Ryba, zioła i sok z cytryny. Trzy wyjątkowo zdrowe składniki, po które sięgamy bardzo często. Okazuje się jednak, że w pewnych warunkach mogą stanowić śmiertelne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Mowa o niezwykle popularnej w Tajlandii potrawie – koi pla.

Koi pla znają wszyscy Tajlandczycy. To tania i smaczna potrawa, która jest spożywana bardzo często przez biedniejszych mieszkańców Tajlandii. Dlaczego potrawa może przyczyniać się do rozwoju raka wątroby? Wszystkiemu winne są pasożyty, których przetrwalniki są zjadane wraz z surową rybą. To one atakują wątrobę.

Przywra Clonorchis sinensis jest niezwykle niebezpieczna, a pasożytem tym są zakażone ryby wykorzystywane do przygotowania tego dania. Połów tych ryb najczęściej odbywa się w wodach Mekongu i chociaż powszechnie wiadomo, że obróbka termiczna zabija pasożyty, to mieszkańcy Tajlandii nie chcą zmieniać swojej diety i wciąż wolą spożywać surowe mięso. Niestety skutki ich wyborów są tragiczne.

Według oficjalnych danych w regionie Isaan, gdzie danie bije rekordy popularności, aż 50 proc. nowotworów diagnozowanych u mężczyzn, to nowotwory wątroby. Dla porównania warto wiedzieć, że na świecie rak tego organu stanowi 10 proc. wszystkich nowotworów u płci męskiej.

O zmianę świadomości walczy wielu lekarzy. Jednym z nich jest Narong Khuntikeo. On sam stracił swoich rodziców na skutek rozwinięcia się u nich choroby nowotworowej. W wielu udzielonych wywiadach podkreślał, że przez całe swoje życie jego rodzice żywili się głównie koi pla.

Dziś lekarz podróżuje po Tajlandii i edukuje zarówno mieszkańców, jak i turystów z całego świata, dlaczego należy unikać tej niebezpiecznej potrawy. Oferuje również darmowe testy, które pomagają potwierdzić lub wykluczyć obecność pasożytów.

Potrzebna jest zmiana myślenia i świadomość, że nawet jedna porcja tej lokalnej potrawy może spowodować rozwój raka wątroby – podsumowuje lekarz.

Autor: KAS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić