Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Ta woda to skarb. Porządnie zregeneruje wątrobę

12

Tani i prosty w przygotowaniu napój, którego codzienne spożywanie odtruje wątrobę? Woda owsiana! Taki trunek, poza wsparciem wątroby, zaoferuje naszemu organizmowi wiele innych korzyści.

Ta woda to skarb. Porządnie zregeneruje wątrobę
Jak przygotować wodę owsianą? (Licencjodawca, ALEKSEI BEZRUKOV)

Woda owsiana jest bogata w beta-glukany, antyoksydanty, witaminy, minerały i błonnik.

Beta-glukany. Są to polisacharydy, które wykazują właściwości przeciwzapalne i mogą wspierać zdrową odpowiedź immunologiczną. Działanie przeciwzapalne beta-glukanów może być korzystne w przypadku chorób wątroby.

Antyoksydanty. Woda owsiana zawiera naturalne antyoksydanty, które mogą chronić wątrobę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Uszkodzenia oksydacyjne są jednym z czynników przyczyniających się do wielu schorzeń wątroby.

Błonnik. Woda owsiana, choć nie tak bogata w błonnik jak same płatki owsiane, wciąż może dostarczać pewną ilość błonnika. Błonnik wspomaga trawienie i może pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby.

Pozostałe właściwości wody owsianej

Woda owsiana promuje uczucie sytości, przyspiesza procesy metaboliczne, wspiera perystaltykę jelit i pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Obniża poziom cholesterolu i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów: wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz selen i jod.

Selen i jod są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i utrzymania jej zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przez miesiąc jadła na śniadanie owsiankę

Jak przygotować wodę owsianą?

Przygotowanie wody owsianej jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Potrzebujesz jedynie płatków owsianych (najlepsze będą zwykłe lub górskie, które zachowują większość składników odżywczych i niski indeks glikemiczny) i wody.

Oto podstawowy przepis:

  • Do słoika dodaj jedną szklankę płatków owsianych.
  • Zalej płatki trzema szklankami wody.
  • Przykryj słoik i pozostaw na noc (lub co najmniej na 8 godzin) w lodówce.
  • Rano przecedź płatki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, zblenduj płatki z wodą i dopiero po tym procesie odcedź wodę od powstałej masy.
  • Przechowuj w lodówce.

Wodę owsianą można spożywać na czczo, dodawać do koktajli lub używać jako płynu do gotowania kasz.

Chociaż woda owsiana ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, sama w sobie nie jest lekarstwem. Osoby z problemami wątrobowymi powinny konsultować się z lekarzem i stosować zrównoważoną dietę oraz zdrowy styl życia w celu poprawy funkcjonowania wątroby.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić