Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Ta woda to skarb. Porządnie zregeneruje wątrobę

12

Tani i prosty w przygotowaniu napój, którego codzienne spożywanie odtruje wątrobę? Woda owsiana! Taki trunek, poza wsparciem wątroby, zaoferuje naszemu organizmowi wiele innych korzyści.

Ta woda to skarb. Porządnie zregeneruje wątrobę
Jak przygotować wodę owsianą? (Licencjodawca, ALEKSEI BEZRUKOV)

Woda owsiana jest bogata w beta-glukany, antyoksydanty, witaminy, minerały i błonnik.

Beta-glukany. Są to polisacharydy, które wykazują właściwości przeciwzapalne i mogą wspierać zdrową odpowiedź immunologiczną. Działanie przeciwzapalne beta-glukanów może być korzystne w przypadku chorób wątroby.

Antyoksydanty. Woda owsiana zawiera naturalne antyoksydanty, które mogą chronić wątrobę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Uszkodzenia oksydacyjne są jednym z czynników przyczyniających się do wielu schorzeń wątroby.

Błonnik. Woda owsiana, choć nie tak bogata w błonnik jak same płatki owsiane, wciąż może dostarczać pewną ilość błonnika. Błonnik wspomaga trawienie i może pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby.

Pozostałe właściwości wody owsianej

Woda owsiana promuje uczucie sytości, przyspiesza procesy metaboliczne, wspiera perystaltykę jelit i pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi. Obniża poziom cholesterolu i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów: wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B oraz selen i jod.

Selen i jod są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i utrzymania jej zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przez miesiąc jadła na śniadanie owsiankę

Jak przygotować wodę owsianą?

Przygotowanie wody owsianej jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Potrzebujesz jedynie płatków owsianych (najlepsze będą zwykłe lub górskie, które zachowują większość składników odżywczych i niski indeks glikemiczny) i wody.

Oto podstawowy przepis:

  • Do słoika dodaj jedną szklankę płatków owsianych.
  • Zalej płatki trzema szklankami wody.
  • Przykryj słoik i pozostaw na noc (lub co najmniej na 8 godzin) w lodówce.
  • Rano przecedź płatki. Jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, zblenduj płatki z wodą i dopiero po tym procesie odcedź wodę od powstałej masy.
  • Przechowuj w lodówce.

Wodę owsianą można spożywać na czczo, dodawać do koktajli lub używać jako płynu do gotowania kasz.

Chociaż woda owsiana ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, sama w sobie nie jest lekarstwem. Osoby z problemami wątrobowymi powinny konsultować się z lekarzem i stosować zrównoważoną dietę oraz zdrowy styl życia w celu poprawy funkcjonowania wątroby.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rumunia. Tajemnicza śmierć Adriany. Psy zjadły część jej ciała
Spadł z 40. piętra wieżowca w Warszawie. Znaleziono go na poziomie -4
MAEA ostrzega: Iran posiada uran wystarczający do budowy 5 ładunków nuklearnych
Tusk o Unii Europejskiej. "Jedyna potęga, do której stoi kolejka państw"
Połóż na kaloryferze przed snem. Szybko poczujesz efekt
Nie tylko do pakowania. O tym zastosowaniu folii nie miałeś pojęcia
Papież Franciszek apeluje do Polaków. "Pamiętajcie o osobach starszych z Ukrainy"
Zatrucie tlenkiem węgla w Opocznie. Siedem osób w szpitalu, w tym troje dzieci
Tania odżywka z dwóch składników. Wzmocni włosy zniszczone farbowaniem
WOŚP ma konkurencję. Oto, na co będzie zbierać arcybiskup
Skąd się wzięła miłość romantyczna? Naukowcy: dawała gwarancję trwania związku
Lucjan Brychczy wciąż nie ma pomnika na cmentarzu. Tak wygląda jego grób
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić