Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
aktualizacja

To polski superprodukt. Pomaga zahamować rozwój komórek rakowych

30
Podziel się:

Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw mięsnych, ryb, zup i jajek. Prawie każdy ma go w swojej kuchni, jednak nie wszyscy wiedzą o jego prozdrowotnych właściwościach. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sięgać po chrzan.

To polski superprodukt. Pomaga zahamować rozwój komórek rakowych
(Getty Images)

W chrzanie można znaleźć* witaminę A, C, witaminy grupy B, wapń, żelazo, fosfor, jod, potas, cynk, mangan, magnez, glukozany, błonnik pokarmowy i kwas foliowy*. Ten polski superprodukt zawiera o wiele więcej cennego dla organizmu kwasu askorbinowego niż owoce cytrusowe.

Chrzan zawiera również* synigrynę, która odpowiada za ostry zapach i charakterystyczny smak tej rośliny. Ten związek organiczny *zabija bakterie i grzyby, podnosi odporność na infekcje i stymuluje aktywność białych krwinek. Wykazuje także silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko nowotworów i opóźnia proces starzenia się organizmu. Synigryna znajduje swoje zastosowanie nie tylko w profilaktyce antynowotworowej, ale także pomaga zahamować przerzuty komórek rakowych.

Po syrop chrzanowy warto sięgać w sezonie jesienno-zimowy, podczas którego jesteśmy bardziej narażeni na grypę i przeziębienie. Stała obecność chrzanu w naszym codziennym jadłospisie pomoże pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, wzmocni nasze kości i tym samym obniży ryzyko osteoporozy. Potas obecny w tej leczniczej roślinie dba o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego. Reguluje ciśnienie, zapobiega zakrzepom, poprawia elastyczność naczyń wieńcowych i mózgowych, chroni przed zawałem i udarem mózgu. To nie koniec listy walorów zdrowotnych chrzanu. Zarówno liście, jak i korzeń nadają się do użytku zewnętrznego. Można z nich przygotować okład lub maść, która pomoże osobom z chorymi stawami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(30)
Trzeba słucha...
4 miesiące temu
Dawno temu, narzeczeni: Maria Jemga i Jan Chrzan postanowili się pobrać. Dali na zapowiedzi i ksiądz ogłosił z ambony: "W związek małżeński pragną wstąpić; Maria z Janem, Jemgówna z Chrzanem." Ktoś kto nie zorientował się, o co chodzi; mruknął: Smacznego !
Pikuś
4 miesiące temu
Nadmiar chrzanu jednak szkodzi na nerki. Ostrożnie. Zawsze myślałam, że słowo "chrzanić, ochrzanić " to brzydkie a tymczasem - wręcz lecznicze, leczące.:-))) Organizm sam wie czego potrzebuje i o to woła. Miałam taki czas w życiu, kiedy szalenie chciało mi się chrzanu i jadłam go do wszystkiego prawie. Do czasu gdy doczytałam o nerkach. Miałam w pewnym czasie szalone pragnienie goryczy i nie wiedziałam skąd ja wziąć.- To kupiłam środek antyrobaczy i piłam herbatki ziołowe.
bear
4 miesiące temu
Najlepsza mikstura na wszelkie dolegliwości to "trzy części węgla drzewnego ,dwie części saletry i jedna część siarki" good luck !
jan
4 miesiące temu
Chszanisz autorze ! Tylko gorzała i papierosy .
Vlad
4 miesiące temu
W PL nie ma plantacji chrzanu. Surowiec dla przetwórni importuje się na ogół z Węgier, gdzie jego produkcja jest tańsza.
STANIK
4 miesiące temu
Fajnie to wiedziec ale czy Czeski , Austriacki, itd nie ma tych samych wlasciwosci co Polski ..?
Tereska
4 miesiące temu
Chrzan to normalny chwast niech każdy sobie zasadzi gdzieś na działce a zobaczy za kilka lat jak ciężko go wyplewić rozrasta się w mgnieniu oka nie potrzebuje pielęgnacji
sthoeuha
4 miesiące temu
Chrzan w sloikach obecnie ma troche dodatkow, niestety. Nie jest taki zdrowy, jak moglby byc. Pazernosc producentow jest nieograniczona. Pamietacie ogorki kiszone kiedys? To byly prawdziwe ogorki kiszone. A dzisiaj wiekszosc tych "kiszonych" to KWASZONE. I wiecie co? Sprzedawcy sa tak bezczelni - zwlaszcza online - ze opisuja produkt klamliwie. Pisza, ze to ogorki kiszone, choc wydac na obrazku (po powiekszeniu), ze sa kwaszone. Po prostu wciskanie kitu ludziom jest dzisiaj obowiazkiem kazdego - zwlaszcza katolickiego, jakze! - "producenta" i "sprzedawcy" "zywnosci". Zgroza, ze nie ma na to bata :(((
Pfi
4 miesiące temu
Dlatego kiedyś ludzie jeśli dużo chrzanu, sami go tarki, sądzili ,dodawali do ogórków kiszonych, ale czy ten sklepowy nie jest skażony chemią?
Tomek. Puma
4 miesiące temu
Co Jeszcze. Nie. Wymyslom.
pawel-
4 miesiące temu
0 jej to juz nie bedzie onkologii, tylko jadalnia chrzanu ?
CzytajSkład
4 miesiące temu
Do tego substancja konserwująca: pirosiarczyn sodu, substancje zagęszczające: guma guar i guma ksantanowa.
Babcia WC
4 miesiące temu
UWAGA!! Nie popijać chrzanu słodkim mlekiem, grozi to licznymi wypróżnieniami.
Jurek
4 miesiące temu
Każda żywność szkodzi a nie pomaga w zwalczaniu chorób.!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić