WHO sprawdziła, co się dzieje w Polsce. Alarmujący raport

311

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała raport dotyczący promocji zdrowego odżywiania małych dzieci i niemowląt w Polsce. Z raportu wynika, że w naszym kraju kładzie się zbyt duży nacisk na gotowe, przetworzone jedzenie, co może prowadzić do nadwagi, cukrzycy i chorób układu krążenia.

WHO sprawdziła, co się dzieje w Polsce. Alarmujący raport
WHO przedstawiała raport dotyczący promocji zdrowego odżywiania u najmłodszych w Polsce. (Getty Images)

Według najnowszego raportu WHO Polska promuje nieodpowiednie nawyki żywieniowe dla małych dzieci. Tym samym podważa zaufanie rodziców do karmienia piersią i samodzielnego przygotowywania posiłków dla najmłodszych.

- Odpowiednie odżywianie w okresie niemowlęcym i wczesnym dzieciństwie jest podstawą prawidłowego rozwoju i zdrowia w późniejszym okresie. Karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy dziecka i wczesne ustalenie zdrowych nawyków żywieniowych może chronić dzieci zarówno przed nadwagą, jak i otyłością - schorzeniami związanymi z chorobami układu krążenia, cukrzycą, rakiem i innymi chorobami niezakaźnymi w wieku dorosłym - powiedział dr Nino Berdzuli, dyrektor Wydziału Krajowych Programów Zdrowotnych w WHO Europa.

Jak przekazuje Berdzuli, w Polsce w nieodpowiedni sposób promuje się aż 43 proc. produktów spożywczych dla dzieci. Są sprzedawane jako odpowiednie dla niemowląt w wieku poniżej 6 miesiąca życia, podczas gdy według zaleceń WHO do 6 miesiąca dzieci powinny być karmione wyłącznie mlekiem matki.

Zobacz także: Światowy Dzień Zdrowia. WHO alarmuje o skutkach pandemii i szczepionce

Produkty te są legalne na mocy prawa Unii Europejskiej. Producenci mogą sprzedawać żywność uzupełniająca dla dzieci już od 4 miesiąca. Jednak jest to sprzeczne z wytycznymi WHO. W 2010 r. Światowa Organizacja Zdrowia wezwała państwa członkowskie do zaprzestania niewłaściwej promocji żywności dla niemowląt i małych dzieci, jednak, jak wskazuje nowy raport WHO, zalecenia te nie są w Polsce stosowane.

Badanie przeprowadzone przez WHO oraz Instytut Matki i Dziecka wykazało, że większość z tych produktów jest nieodpowiednia dla dzieci. 25 proc. zawiera cukier lub inną substancję słodzącą. Ponadto około 40 proc. produktów przeznaczonych dla dzieci dostarcza zbyt mało kalorii, aby w pełni zaspokoić ich potrzeby. Z kolei produkty mięsne i rybne nie zapewniają wystarczającej ilości białka.

Z ogólnopolskich badań Instytutu Matki i Dziecka wynika, że ​​70–98 proc. niemowląt otrzymuje żywność dla niemowląt i małych dzieci. Skład ilościowy i jakościowy żywności dla najmłodszych dzieci powinien odpowiadać ich potrzebom żywieniowym - skomentował dr Tomasz Maciejewski, dyrektor Instytutu Matki i Dziecka.

WHO zaleca, aby aż do 36 miesiąca życia dzieci nie spożywały napojów owocowych, soków, słodzonego mleka oraz słodyczy. Rodzice powinni także ograniczyć dzieciom słone przekąski oraz ostre przyprawy.

Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić