Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
NB
|

Wyeliminuj je z jadłospisu. Zwiększają ryzyko raka aż o 50 proc.

35
Podziel się

Marynowane warzywa są powszechnie uważane za zdrowe. Badania naukowców wykazały jednak, że mogą zwiększać ryzyko raka żołądka aż o 50 proc. To wyjątkowo podstępny nowotwór, który przez lata może nie dawać żadnych objawów.

Wyeliminuj je z jadłospisu. Zwiększają ryzyko raka aż o 50 proc.
Naukowcy zalecają wyeliminować marynowane warzywa z diety (Pixabay)
bFdLnYWd

Japońscy naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem przeprowadzili badania, które trwały aż 11 lat. Wykazali, że regularne spożywanie konserwowych warzyw zwiększa ryzyko raka żołądka nawet o 50 proc.

W badaniach opublikowanych w ''American Association for Cancer Research" uczestniczyło 40 tys. Japończyków w średnim wieku. Naukowcy wykazali, że ryzyko zachorowania na raka żołądka wynosi 1 na 500 mężczyzn i 1 na 1300 kobiet rocznie. Ma to związek z nadmiernym spożyciem soli.

bFdLnYWf

Marynowane warzywa mogą doprowadzić do raka żołądka

W Japonii marynowanie warzyw jest bardzo popularnym sposobem przygotowywania żywności. W tym kraju je się takie potrawy nawet kilka razy dziennie. Niestety marynowane warzywa mają dużą zawartość soli, a jej nadmiar bardzo szkodzi naszemu organizmowi.

bFdLnYWl

Naukowcy już wcześniej ostrzegali przed innymi produktami znacząco zwiększającymi ryzyko zachorowania na raka żołądka. Chodzi m.in. o alkohol, czerwone mięso i produkty wysokoprzetworzone bogate w tłuszcze trans oraz cukry proste.

Zobacz także: Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bFdLnYWG
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(35)
Kit
4 tyg. temu
Ci naukowcy to przez jakie korporacje są sponsorowani
Gosiek
4 tyg. temu
To tak jak ludzie chodzą na rehabilitację i powiedzmy korzystają z różnych zabiegów i myślą że będą zdrowi. Aby np. Tens pomagał czy inne prądy musi trwać ok. 45min a nie jak się zwykle odbywa 10-15 min. By masaż pomagał musi trwać jako cały kręgosłup minimum 30 - 45 min. A trwa np. 15-20 min.
o.Andrzej
4 tyg. temu
Czytanie o2 prowadzi do raka muzgu,zrezygnuj bo zachorujesz!!!
bFdLnYWH
Luzingus
4 tyg. temu
Bujda na resortach nasze pokolenia robiły przetwory i zapasy na zimę i żyli długo i ...
Blondi
4 tyg. temu
Ci naukowcy we wszystkim czym się zajmą to widzą różne choroby w tym raka, ale nigdy nie znalazłam artykułu czy rak może zachorować na raka.
martt
4 tyg. temu
a glutation? dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie na alleg
Dejw
4 tyg. temu
Co to za artykuł z tylego otworu ! Japończycy zajadaja sie tym rakotworem pińć razy dziennie a są zaliczani do najdłużej żyjącego narodu? Czy aby na pewno pismaczku skończyłeś z piciem?
!!!
4 tyg. temu
Tylko nie mylić z kiszonymi, bo to jedno z najlepszych naturalnych lekarstw!
Wwjjjjjjjjjj
4 tyg. temu
To nie sól nie warzywa to chemia która się daje do wszystkiego od kiedy sól Warzywa szkodzą wiekami lud, ie jedli warzywa owoce i żyli a teraz chemia zabija ludzi Nad tym niech po myślą specjaliści od żywności Bo na razie to nie myślą o tym by chemię odrzucić bo to kasa
mmm
4 tyg. temu
haha , proszę się zdecydować sól czy warzywa szkodzą !!! no czytać się nie da !! a ile soli jest np w wędlinach, chipsach , itp itd ??? plus nie wiadomo jakie inne świństwa ...
Gaga
4 tyg. temu
To co można jeść -wszystko szkodzi.
pobożny arab
4 tyg. temu
Naukowcy najpierw trąbią jakie to zdrowe za lat 30 jakie to szkodliwe za lat ileś znów będą trąbić odwrotnie to naukowcy czy wizjonerzy?
anielcia
4 tyg. temu
Nie kupuje gotowcow w sklepach bo to chemia ...za to moje sa najzdrowsze ...
bFdLnYWz
Klopsik
4 tyg. temu
Pewnie.Dzisiejsze słoiczki i żarcie w sklepach aż świecą od wszech obecnej chemi i gmo.Roczniki z przed wojny robiły weki i jakoś dożywały ponad setke.Więc wy specjaliści nic nie wiecie o zdrowym jedzeniu.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić