Wystarczą 4 dziennie. Obniżą poziom cholesterolu, poprawią trawienie

9

Nie każdy wie, że migdały zawierają wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. Tylko kilka orzechów dziennie może mieć znaczący wpływ na poprawę zdrowia, a nawet utratę wagi. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Wystarczą 4 dziennie. Obniżą poziom cholesterolu, poprawią trawienie
(Getty Images)

Właściwości zdrowotne migdałów

Dietetycy przekonują, że wystarczy jeść 4 migdały dziennie, aby cieszyć dobrym zdrowiem.
Dobroczynny wpływ migdałów na organizm wynika z faktu, że są one bogatym źródłem substancji odżywczych - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki unikalnej kompozycji migdały obniżają poziom cholesterolu, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu.

Migdały regulują poziom cholesterolu

Migdały są w piątce najlepszych produktów obniżających wskaźniki złego cholesterolu. Objawami zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi (znanego jako LDL) są np. białe plamy na powiekach, chroniczne zmęczenie, bóle nóg i przedwczesne siwienie włosów. Podwyższone LDL grozi nawet chorobą wieńcową. Aby do niej nie dopuścić, warto włączyć do swojej diety migdały.

Wpływają na poprawę kondycji włosów

W migdałach znajdziemy zestaw witamin i składników mineralnych, które pomogą w utrzymaniu mocne i błyszczących włosów. Orzechy to bogactwo magnezu i cynku, które stymulują ich wzrost. Kolejne składniki, takie jak: witamina E czy B sprawią, że staną się one błyszczące i nie będą się łamały.

Olejki zawarte w migdałach nawilżą włosy i ochronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, wiatrem i chlorem.

Pozytywnie wpływają na krążenie

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii dowodzą, że spożycie kilku migdałów dziennie zapobiega chorobom serca. Zawarte w migdałach antyoksydanty, jednonienasycone tłuszcze, magnez oraz miedź wzmocnią żyły i cały układ krążenia. Pozytywnie wpływa na niego również witamina E obecna w migdałach. Obniża ciśnienie tętnicze i utrudnia złemu cholesterolowi LDL zaleganie w ściankach naczyń.

Usprawniają perystaltykę jelit

Migdały pomogą też na choroby układu trawiennego. Brak równowagi we florze bakteryjnej objawia się bólami brzucha, nieprzyjemnym oddechem i niestrawnością. Skórki migdałów są bogactwem prebiotyków – substancji odpowiedzialnych za namnażanie się dobrych bakterii w jelitach.

Do ich wzrostu przyczyniają się także lipidy zawarte w migdałach. Okazuje się więc, że spożywanie migdałów przynosi wiele pozytywnych korzyści dla jelit. Co więcej, te popularne orzechy wzmacniają też układ odpornościowy. Włączenie ich do swojego jadłospisu pomoże uchronić się przed infekcjami.

Autor: KKG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić