aktualizacja 

Wystarczy niewielka ilość dziennie. Chroni przed rakiem prostaty, płuc, odbytu, jajników

371

Spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Ten pierwiastek niszczy wolne rodniki i chroni czerwone krwinki przed działaniem toksyn. Dowiedz się, jakie inne zdrowe właściwości posiada selen, i w których artykułach spożywczych znajdziesz go najwięcej.

Cennym źródłem selenu są drożdże piwne
Cennym źródłem selenu są drożdże piwne (Getty Images)

Selen wzmacnia naszą odporność, jest silną bronią w walce z bakteriami i wirusami. Wystarczy 200 mikrogramów dziennie tego mikroelementu, żeby zwiększyć w organizmie ilość cennych komórek, takich jak limfocyty i makrofagi. Odpowiednie stężenie selenu chroni nas przed półpaścem i opryszczką.

To nie koniec list walorów prozdrowotnych selenu. Ten pierwiastek hamuje namnażanie się komórek nowotworowych w organizmie. Regularne spożywanie produktów bogatych w selen chroni nas przed rakiem prostaty, płuc, odbytu, jajników i szyjki macicy.

Poza tym obecność selenu w naszym codziennym jadłospisie pomaga na wiele innych schorzeń, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, zaćma czy toczeń. Selen pomaga w usunięciu ciężkich metali z naszego ciała i wspomaga wytwarzanie hormonopodobnych substancji, które zapobiegają stanom zapalnych. Jest to istotne szczególnie przy autoagresji reumatoidalnej.

Selen działa również korzystnie na metabolizm hormonu tarczycy i chroni skórę przed szkodliwymi skutkami ekspozycji na promienie słoneczne. Selen powinien znaleźć się w diecie kobiet, które spodziewają się dziecka.

Żeby uzupełnić poziom selenu w organizmie, warto regularnie sięgać po niektóre produkty. Najwięcej tego cennego elementu znajdziemy w drożdżach piwnych, tuńczyku, łososiu, borowiku szlachetnym, drobiu pszenicy i orzechach brazylijskich.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić