Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Za wysoki cholesterol? Pomogą popularne grzyby

1

Delikatne i mięsiste boczniaki zasłużenie zyskały dietetyczną popularność. Sprawdzają się zarówno w kuchni azjatyckiej, jak i polskiej, potrafią zastąpić mięso, uzupełniają sałatki, a ich zdrowotne właściwości zauważono już lata temu.

Za wysoki cholesterol? Pomogą popularne grzyby
Boczniaki pomagają obniżyć cholesterol (Licencjodawca, Luis Diaz Devesa)

Cenne właściwości boczniaków

Znajdujące się w boczniakach błonnik, białka, witaminy (szczególnie z grupy B) i minerały (w tym potas, fosfor i selen) to tylko część skarbów, które te popularne grzyby mają do zaoferowania. Szczególnie godny uwagi jest wpływ ich spożywania na poziom cholesterolu we krwi.

Z badań naukowych wynika, że specyficzne związki zawarte w boczniakach — tzw. beta-glukany — mogą wspomagać regulację poziomu cholesterolu. Te naturalnie występujące polisacharydy wiążą cholesterol w jelicie, utrudniając jego wchłanianie i promując jego wydalanie z organizmu.

Działanie to może przyczyniać się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL, jednocześnie nie wpływając negatywnie na poziom dobrego cholesterolu HDL, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia układu krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyb o niezwykłych właściwościach. Zobacz, dlaczego warto go jeść

Beta-glukany wpływają również na poprawę odporności organizmu.

Przepis na risotto z boczniakami

Boczniaki wyśmienicie smakują w sałatkach, makaronach i potrawach z dodatkiem ryżu. Żeby przyrządzić boczniakowe risotto, należy mieć w kuchni:

-1 szklankę ryżu arborio,

- 3 szklanki bulionu warzywnego,

- cebula,

-2 ząbki czosnku,

-250 g boczniaków,

-1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie),

- sól, pieprz do smaku,

- kilka łyżek startego parmezanu (opcjonalnie również mozzarella),

- olej rzepakowy do smażenia,

- 2 łyżki masła.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek, po chwili dodaj posiekane boczniaki. Smaż, aż grzyby zaczną się złocić. Dodaj ryż i smaż, mieszając, aż stanie się szklisty.

Wlej wino (lub wodę) i gotuj, aż całkowicie odparuje. Następnie stopniowo dodawaj bulion, za każdym razem mieszając do momentu, gdy ryż wchłonie płyn. Powtarzaj proces, aż ryż będzie miękki, ale wciąż al dente.

Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z parmezanem (oraz opcjonalnie mozzarellą). Na koniec dodaj dwie łyżki masła, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na dwie minuty.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić