Zabójczy dla mózgu i serca. Zwiększa ryzyko raka gardła, jelit, wątroby
Częste picie alkoholu, szczególnie w dużych ilościach, może prowadzić do uzależnienia. Wiele osób twierdzi jednak, że niewielka dawka alkoholu działa korzystnie na nasz organizm: rozgrzewa, pobudza, poprawia trawienie. Kiedy właściwości alkoholu są zdrowotne, a kiedy prowadzą do uzależnienia i chorób nowotworowych?
Czym szkodzi brak umiaru w piciu alkoholu?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że alkohol oprócz działania uzależniającego, sprzyja powstawaniu nowotworów. Nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko nowotworu gardła, układu trawiennego, wątroby i piersi. Działanie rakotwórcze alkoholu niweluje jego dobroczynny wpływ na serce. Stosunkowo bezpieczna dawka alkoholu nie powinna przekraczać od jednego do sześciu kieliszków tygodniowo.
Mówi o lekach na otyłość. Oto, co zadziała według niej lepiej
Co więcej, alkohol może również sprzyjać otyłości. Jest bowiem bardzo kaloryczny. Zawarte w nim puste kalorie znacząco zmniejszają skuteczność diet odchudzających. Każdy kieliszek wina to 70 kalorii, co przy spożyciu trzech kieliszków dziennie daje 210 kalorii. Alkohol pobudza także przemianę zawartego w wątrobie glikogenu w glukozę, tym samym pozbawiając organizm łatwo dostępnego źródła energii.
Regularna długotrwała konsumpcja alkoholu szkodzi:
- gospodarce witaminowej i gospodarce potasowej w organizmie,
- narządom trawiennym i przemianie materii, przede wszystkim wątrobie, trzustce i żołądkowi,
- sercu i naczyniom krwionośnym,
- śluzówkom, na które alkohol działa drażniąco i zapalnie,
- skórze poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych,
- popędowi płciowemu i potencji,
- nerwom obwodowym i komórkom mózgu.
Jaka jest bezpieczna dawka alkoholu?
Bezpieczna dawka alkoholu nie powinna przekraczać od jednego do sześciu kieliszków tygodniowo - twierdzą specjaliści. Najbardziej doceniane jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty i inne składniki pomocne w zapobieganiu wielu chorób. Naukowcy wskazują nawet na przeciwnowotworowe właściwości wina.
Tylko czerwone wino i to w niewielkich ilościach wspomaga układ krążenia. Wchodzi ono w skład diety śródziemnomorskiej. Ponadto, czerwone wino ma najlepsze działanie przeciwutleniające, jeśli jest pite podczas posiłku.