Zakazane po 40-stce. Przyczynia się do udaru mózgu i miażdżycy

436

Skończyłeś 40 lat? Najwyższa pora przyjrzeć się swoim codziennym nawykom i na czarną listę wpisać niektóre substancje.

Produkty zakazane po 40-stce
Produkty zakazane po 40-stce (Getty Images)

Tych substancji lepiej unikać

Po 40-stce warto wyeliminować z naszego jadłospisu tłuszcze trans. Znajdziemy je w wielu popularnych produktach, takich jak smarowidła do pieczywa, mrożone dania, smażone jedzenie, chipsy, wyroby garmażeryjne, krakersy, paluszki, ciasta, ciasteczka, zupy, sosy, a nawet śmietanka do kawy. Wiele badań potwierdziło, że ich regularne spożywanie przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy, nowotworów czy chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak udar, zator, miażdżyca i zawał.

Na czarnej liście powinien znaleźć się również sód. Jego nadmiar w organizmie również może prowadzić do problemów z układem sercowo-naczyniowym. Aby tego uniknąć warto kontrolować dzienne spożycie soli, wyeliminować z diety produkty wysokoprzetworzone, a także nie zapominać o odpowiednim nawodnieniu

Gdy przekroczymy 40-stkę należy też mocno ograniczyć spożycie cukrów. Niestety, mogą one zaburzać wydzielanie insuliny, co zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli codziennie zajadasz się słodkimi przekąskami, batonami, ciastkami czy lodami, to licz się z tym, że niedługo możesz cierpieć z powodu nadwagi i otyłości. Co więcej, udowodniono, że cukier niszczy elastynę i kolagen, które odpowiadają za stan naszej skóry.

Eksperci radzą, aby po 40-stce uważać również na glutaminian sodu. Jest on składnikiem gotowych dań, zupek chińskich, konserw, pasztetów, a nawet mieszanek przypraw. To substancja mająca nadać żywności określony smak, niestety odpowiada też za wiele nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak bóle głowy, problemy kardiologiczne, zawroty głowy czy alergie.

Na zakazanej liście powinien znaleźć się również glin (aluminium). Znajdziemy go w folii do pieczenia, folii spożywczej, puszkach na napoje, kosmetykach, naczyniach czy konserwantach do żywności. Znajdziesz go pod symbolami E 554, E 559, E 541. Nadmiar tego składnika w organizmie może powodować problemy z układem krążenia, wątrobą czy sercem.

Warto pamiętać, że wraz z wiekiem nasz organizm coraz wolniej i słabiej radzi sobie z pozbywaniem się szkodliwych substancji. Im bardziej o niego zadbasz, tym dłużej będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić