Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Może być trujący. Nigdy nie rób tego z ryżem. Wiele osób się myli

31
Podziel się:

Odgrzewany ryż, trzymany wcześniej w lodówce przez kilka godzin, może powodować zatrucie układu pokarmowego. Narodowa Służba Zdrowia z Wielkiej Brytanii (NHS) ostrzega przed jego spożywaniem.

Odgrzewanie ryżu może być niebezpieczne dla zdrowia
Odgrzewanie ryżu może być niebezpieczne dla zdrowia (Getty Images)

Jak się okazuje podgrzewany ryż, który wcześniej był ugotowany, może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ryż gotowany w torebkach również może być szkodliwy, ponieważ woreczki foliowe zawierają toksyczna substancję Bisfenol A.

Kiedy ryż jest przechowywany w niewłaściwy sposób, w jego ziarnach mogą występować zarodniki, które szybko się rozmnażają i nawet gotowanie nie jest wstanie ich zniszczyć. Jeśli resztkę ugotowanego ryżu zostawimy na kuchence i będzie on długo stał w temperaturze pokojowej, to jest bardzo prawdopodobne, że zaczną się w nim rozwijać bakterie. Ponowne jedzenie tak przechowywanego ryżu może powodować biegunkę, wymioty oraz inne problemy związane z układem pokarmowym.

Zatrucie powoduje bakteria Bacillus cereus. Według NHS największe ryzyko zarażeniem tą bakterią stwarza jedzenie chińszczyzny zamawianej na wynos. Ta potrawa jest zazwyczaj przestudzona i nie mamy żadnej pewności, ile czasu ryż spędził w garnku po ugotowaniu zanim został zapakowany do jednorazowego pojemnika.

Żeby uniknąć zatrucia spowodowanego toksynami należy szybko schłodzić ugotowany ryż. Specjaliści ds. żywienia twierdza że najlepiej zjeść ryż tuż po ugotowaniu. Ryż który nie został zjedzony, powinniśmy szczelnie zamknąć w opakowaniu i wstawić do lodówki. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie takiej ilości ryżu, którą jesteśmy w stanie zjeść, żeby uniknąć zostawiania resztek.

''Pozostawienie ugotowanego ryżu w temperaturze pokojowej daje korzystne warunki do rozwoju patogennych bakterii Bacillus cereus. Wytwarzana przez nie enterotoksyna może być przyczyną zatrucia pokarmowego, dającego objawy głównie w postaci wymiotów, nudności i skurczów brzucha. Czas wykluwania bakterii wynosi średnio ok. dwóch godzin, a toksyna przez nie wytwarzana jest ciepłostała, co oznacza, że nawet powtórne podgrzanie ryżu nie usunie jej szkodliwego działania'' – mówi dla WP abcZdrowie Kamila Zabłocka, dietetyk.

''Potencjał chorobotwórczy jest stosunkowo mały i czas trwania dolegliwości spowodowanych zatruciem zwykle utrzymuje się do 8-10 godzin, a poważne powikłania są rzadkością'' - dodaje dietetyczka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(31)
złośliwy
rok temu
Zaintrygował mnie tytuł, więc zajrzałem. I co? Połączenie tytułu z treścią, to jedna wielka brednia. Nie do policzenia ilość razy na przestrzeni wielu lat jadłem odgrzewany ryż i nigdy mi nie zaszkodził. Zgodnie zresztą z TREŚCIĄ artykułu, a WBREW TYTUŁOWI, bo nie odgrzewanie ryżu czyni go szkodliwym dla zdrowia, lecz zbyt długie przechowywanie po ugotowaniu - szybko się "psuje". KOLEJNĄ BZDURĄ w artykule jest wspominanie o bisfenolu A przy okazji wspomnienia o torebkach. Torebki (saszetki z dziurkami) ułatwiające ugotowanie i odcedzenie ryżu, czy innych kasz są (przynajmniej w Polsce) wykonane z POLIETYLENU, do którego wytworzenia nie stosuje się i NIGDY NIE STOSOWAŁO bisfenolu A.
O co kaman???
rok temu
Ryż trzymany wcześniej w lodowce może spowodować zatrucie układu pokarmowego. Niezjedzony ryż powinniśmy wstawić do lodówki. Po co, żeby spowodował zatrucie? Nie mogę tego artykułu rozkminić w żaden sposób ... .
znafca
rok temu
kto to ogarnie, co właściwie szkodzi.... lodówka, folia, stygnięcie, czy zamrażanie... a może gotowanie.... rozpleniły sie te pismaki ponad miarę!!!!! so głupsze niż ustawa przewiduje!!!!! i jeszcze sie chwalą swoją indolencją.... z zanudzajo judzi sfojo niewiedzom.....
Rowernik
rok temu
Jem odgrzewany ryż dziesiątki lat i nie miałem żadnych zatruć. Nie rozumiem tych przestróg.
Basia
rok temu
Mam usunięta tarczycę a lekarz nic mi nie wspomniał że przyczyną mogla być bakteria z ryżu 🤔
Basia
rok temu
Robię też gołąbki bez sosu ryz+mięso przyprawy po ugotowaniu trzymam w lodówce i przez nawet tydzień podgrzewamy -podsmarzamy na patelni niktz rodziny nawet dzieci od wielu wielu lat nigdy nie chorował nie zatruł sie oczywiście robię też w sosie zapiekane też rodzina zdrowa a ja już wiekowa więc kiedy te bakterie szkodzą?
harry
rok temu
pierdolenie bzdur - mam 60 lat całe życie jem odgrzewany ryż i nigdy nic mi nie było. Natomiast zatrułem się kiedyś ruską wódką z bazaru - przed tym powinni ostrzegać !
dembowiak
2 lata temu
Jeszcze niedawno dietetycy zachęcali, żeby gotować ryż na jeden dzień przed spożyciem i przechowywać go w lodówce, bo wtedy indeks glikemiczny spada o połowę, czyli jest mniej kaloryczny.
P46
2 lata temu
Koniec świata, ja często jem odgrzewanie risotto i nigdy nie czułam się źle. Tak samo jem często odgrzewanie gołąbki.
Nowa
2 lata temu
Odgrzewany ryż zabija? To doskonałe danie dla teściowej w takim razie.
To ja
2 lata temu
A co z gołąbkami, które podgrzane, na 2 czy 3 dzień, są najlepsze, smak dzieciństwa babcinej kuchni.
MP_MP
2 lata temu
Co za bzdury. Miliardy Chińczyków już powinny w grobach leżeć, bo tam ulubionym daniem jest smażony ryż. Do tego dania najlepszy jest "wczorajszy" ryż, a lodówek tam było pełno na wsiach ;)
Iza
2 lata temu
Od lat odgrzewam ryż i bez choròb żyje już 71 lat
Nigg
2 lata temu
Szkodliwy to jest woreczek...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić