Zastrzyk energii. Obniża ciśnienie, zwiększa produkcję czerwonych krwinek

Fioletowe ziemniaki w wielu rejonach świata nazywane są, dzięki łatwości uprawy, "rośliną na okres głodu". W świecie zachodnim są jednak rośliną namaszczoną na gwiazdę mediów społecznościowych. Na talerzu wyglądają imponująco, a przy tym mają solidny profil odżywczy. Czy warto zamienić żółte lub białe ziemniaki na fioletowe?

Czy fioletowe ziemniaki są zdrowe?Czy fioletowe ziemniaki są zdrowe?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Ilham Saputra

Fioletowe zdrowie

Fioletowy ziemniak — zwany również "chińską truflą" - ma niższy indeks glikemiczny (a zatem ma mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi) niż ziemniak biały i żółty.

Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"

Zawiera więcej potasu niż banany, a to potas właśnie odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Dostarcza też sporo witaminy C i przeciwutleniaczy (w tym antocyjanów, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo) oraz witaminę B6, przyczyniającą się do regulacji aktywności hormonalnej, eliminacji uczucia zmęczenia i produkcji erytrocytów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naukowcy uznają fioletowego ziemniaka za sprzyjającego obniżeniu ciśnienia krwi.

Porcja ugotowanego ziemniaka ze skórką o wadze 100 gramów dostarcza 87 kalorii, 2 gramy białka, 20 gramów węglowodanów, 3,3 grama błonnika i mniej niż 1 gram tłuszczu. Spożycie tej porcji zapewnia nam 6 proc. zalecanego dziennego spożycia manganu, 21 proc. zalecanego dziennego spożycia miedzi, 2 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza, 8 proc. zalecanego dziennego spożycia potasu, 18 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 i 14 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C.

Z czym jeść fioletowe ziemniaki?

Bulwa, o smaku przypominającym dobrze nam znanego batata, pasować będzie bowiem do wielu potraw: od sosów, past i zup (w przepisach na zupę z ube warto uwzględnić również imbir, goździki cynamon, czosnek, cebulę i koper włoski — doznania kulinarne gwarantowane!) przez pizzę, omlety i zapiekanki, aż po lody, ciasta i inne desery.

Sprawdzi się też jako dodatek do sałatki, gulaszu i wszelkich dań warzywnych. Oraz – jak na ziemniaka przystało – jako nietypowe kolorystycznie purée.

Mimo że dla wielu fioletowy ziemniak może być zaskoczeniem, faktem jest, że jego odmiany (Viteloette, Blue Congo i Mecklenburger Shecke) są sprowadzane do Polski już od niemal 50 lat.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?