Zauważyłeś je na czekoladzie? Mogłeś popełnić błąd

Czy czekolada może się zepsuć? O czym świadczy biały nalot na jej powierzchni? I przede wszystkim - jakie są konsekwencje spożycia czekolady z białym nalotem? Nie ma chyba wśród nas fana czekolady, który nigdy by się nad tym nie zastanawiał.

Black chocolate cubes broken and stacked on each other. Sweet dessert tastes best for coffee. Light background.
Black chocolate cubes broken and stacked on each other. Sweet dessert tastes best for coffee. Light background.
Piotr Wytrazek
background, bar, bitter, black, block, calorie, chunk, chunks, closeup, cocoa, delicious, healthy, macro, object, part, piece, pieces, sugar, sweet, tasty, texture, top, up, viewZauważyłeś na czekoladzie?
Źródło zdjęć: © Getty Images | piotr wytrazek
Katarzyna Chudzik

Skąd bierze się biały nalot na czekoladzie?

Białe plamy na czekoladzie są konsekwencją nieprawidłowego procesu produkcji lub przechowywania. Fluktuacje temperatury i wilgotności mogą prowadzić do krystalizacji tłuszczów i cukrów, co z kolei prowadzi do powstania nalotów. Optymalne przechowywanie czekolady polega na trzymaniu jej w suchym miejscu o stałej temperaturze, z dala od źródeł ciepła.

Nalot tłuszczowy i nalot cukrowy

Biały nalot na czekoladzie może mieć dwa główne pochodzenia: tłuszczowe i cukrowe.

Nalot tłuszczowy. Powstaje, gdy tłuszcze zawarte w czekoladzie pojawiają się na jej powierzchni. Zazwyczaj jest to wynik nieprawidłowego procesu produkcji czekolady lub przechowywania jej w zbyt wysokiej/zmiennej temperaturze.

Nalot cukrowy. Jest efektem krystalizacji cukru na powierzchni czekolady. Może się to zdarzyć, gdy czekolada jest przechowywana w wilgotnych warunkach, a wilgoć powoduje rozpuszczanie cukru. Gdy wilgoć paruje, pozostawia po sobie ślad w postaci skrystalizowanych kryształów cukru.

Rozróżnienie obu typów nalotów jest dość proste. Nalot tłuszczowy daje powierzchni czekolady nieco matowy, jednolity wygląd i jest zazwyczaj bardziej oleisty w dotyku. Nalot cukrowy natomiast tworzy bardziej kruche, ziarniste osad na powierzchni, który może mieć nieco chropowaty wygląd.

Konsekwencje spożycia

Dobra wiadomość dla miłośników czekolady jest taka, że biały nalot, zarówno tłuszczowy, jak i cukrowy, nie jest szkodliwy dla zdrowia. Chociaż może wpłynąć na estetykę i teksturę czekolady, nie wpływa negatywnie na jej wartość odżywczą.

Obecność nalotu może jednak wskazywać na niższą jakość czekolady lub nieprawidłowe przechowywanie. Na przyszłość pamiętajmy, że dla zachowania najlepszej jakości smakowej warto przechowywać czekoladę w odpowiednich warunkach!

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?