Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Zjedz na śniadanie. Lekarz mówi, jak oddalić widmo cukrzycy

4

Dr Sunni Patel z Dish Dash Deets zdradził diabetykom i osobom, które borykają się ze stanem przedcukrzycowym, w jaki sposób powinno się komponować śniadania, które pomogą przywrócić prawidłowy poziom cukru we krwi. Oto pięć najważniejszych lekarskich wskazówek.

Zjedz na śniadanie. Lekarz mówi, jak oddalić widmo cukrzycy
Co jeść na śniadanie, by obniżyć cukier? (Licencjodawca, GANNAMARTYSHEVA)

1. Żywność bogata w błonnik

- Błonnik nie jest trawiony przez organizm i dlatego nie podnosi poziomu cukru we krwi. Spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów, co może prowadzić do bardziej stopniowego uwalniania glukozy do krwiobiegu. Pomaga to zapobiegać gwałtownym skokom i spadkom poziomu cukru we krwi – wyjaśnia lekarz.

Zaleca wybieranie produktów pełnoziarnistych - owies, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe z otrębów, owoce, warzywa i orzechy.

2. Pokarmy bogate w białko

- Białko może pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi, zmniejszając wpływ węglowodanów na poziom glukozy i stymulując uwalnianie hormonów powodujących uczucie sytości, co może zapobiegać przejadaniu się – mówi dr Patel.

Zaleca włączenie do swojego śniadania jajek, jogurtu greckiego, twarogu i chudych mięs.

3. Zdrowe tłuszcze

Włączenie zdrowych tłuszczów do śniadania może pomóc spowolnić trawienie i uwalnianie cukru do krwiobiegu. Podobnie jak białko, zdrowy tłuszcz może również pomóc w utrzymaniu uczucia sytości.

Mając to na uwadze, dr Patel zaleca spożywanie produktów takich jak awokado, orzechy i oliwa z oliwek.

4. Warzywa nieskrobiowe

Bogate w składniki odżywcze i błonnik produkty takie jak szpinak, jarmuż, brokuły, papryka i pomidory mają niską zawartość węglowodanów i kalorii.

- Dodatkowo ich niskokaloryczny charakter może pomóc w kontrolowaniu masy ciała, co jest ważne dla ogólnej kontroli poziomu cukru we krwi – dodaje lekarz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Remisja cukrzycy typu drugiego możliwa. Najnowsze badania naukowców

5. Owoce o niskiej zawartości glukozy

Indeks glikemiczny opisuje szybkość, z jaką węglowodany podnoszą poziom glukozy we krwi. Owoce takie jak jagody, jabłka, gruszki, wiśnie i cytrusy uwalniają cukier wolniej do krwiobiegu.

- Może to pomóc w stopniowym zwiększaniu poziomu cukru we krwi, zamiast go gwałtownie zwiększać – tłumaczy dr Patel.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić