Kamil S. Sikora| 

Zrywaj właśnie teraz. Te kwiaty są niezwykle cenne

31

Kwitnie pod koniec maja, a jego kwiaty zachwycają nie tylko wspaniałym wyglądem, ale i nieziemskim zapachem. Jaśmin to piękna ozdoba naszych ogrodów, domów czy tarasów. Jest również krzewem, który posiada cenne właściwości. Dlatego też, gdy zakwitnie, warto przygotować z niego prozdrowotny syrop. Jak to zrobić?

Zrywaj właśnie teraz. Te kwiaty są niezwykle cenne
Jaśmin należy zbierać, gdy kwiaty są w pełni rozwinięte (Getty Images, 8c061bbf_466)

Wiosną przyroda obdarowuje nas bogactwem naturalnych składników, z których możemy przygotować wiele prozdrowotnych mikstur. Lecznicze wywary, nalewki, syropy, maści i krople – możliwości jest mnóstwo. Wystarczy kilka składników, by nasz własny preparat był już gotowy!

Pod koniec maja i w czerwcu warto szczególną uwagę zwrócić na piękne kwiaty jaśminu. Pomagają one nie tylko na bezsenność, lęki, stres czy nadmierną nerwowość, ale łagodzą również zmiany skórne, takie jak wysypki, wypryski, trądzik czy podrażnienia wywołane m.in. stosowaniem nadmiaru kosmetyków.

Jaśmin można wykorzystywać w aromaterapii, ale z jego kwiatów przygotujemy też smaczną herbatkę oraz syrop. Jego cenne kwiaty mają wysokie stężenie olejków eterycznych, które w medycynie naturalnej są wykorzystywane przy profilaktyce przeciwnowotworowej. Z kolei mieszkańcy Azji przygotowują napary na bazie jaśminu, by walczyć ze słabym libido.

Jaśmin należy zbierać, gdy kwiaty są w pełni rozwinięte. Warto też wybrać krzew, który znajduje się z dala od ruchliwych ulic. Pamiętaj, by się spieszyć, gdyż te piękne kwiaty bardzo szybko więdną i opadają z drzew.

Jeśli chcesz przygotować jaśminową herbatkę, wystarczy, że do swojego ulubionego naparu, np. czarnej herbaty, dodasz garść kwiatków jaśminu.

Do przygotowania prozdrowotnego syropu będziesz potrzebować:

  • 250 ml naturalnego miodu,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • jedną szklankę wody,
  • cztery duże garście jaśminu.

Do garnka wlej miód, sok z cytryny oraz wodę. Składniki podgrzej przez chwilę, by wszystkie się ze sobą połączyły. Nie doprowadzaj do wrzenia! Gdy mikstura wystygnie, zalej nią kwiaty jaśminu. Następnie przykryj eliksir i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na kolejne 48 godzin. Po tym czasie odcedź miksturę i przelej do buteleczki lub słoika. Spożywaj jedną łyżeczkę syropu codziennie po ostatnim posiłku.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Tanie wycieczki na wakacje 2022? Ekspertka zdradza najlepsze daty
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić