Czerwień allura, to oznaczony symbolem E129 syntetyczny barwnik azotowy, który występuje pod postacią soli sodowej. Ma barwę pomarańczowo-czerwoną lub ciemnoczerwoną i charakteryzuje się dobrą rozpuszczalnością w wodzie oraz wysoką odpornością na temperaturę i światło.
Stosowanie tego szkodliwego związku jest zakazane w Danii, Belgii, Niemczech, Francji, Norwegii, Szwajcarii, Szwecji i Australii. W całej Unii Europejskich jest dopuszczony do użytku przy produkcji wyrobów cukierniczych i produktów mięsnych. Dopuszczalne dzienne spożycie E129 to 7 mg/kg masy ciała.
Zobacz także: Pożywka dla raka. Kumuluje się w wątrobie, krwi, nerkach
Czerwień allura znajduje w takich produktach spożywczych jak napoje gazowane i niegazowane, cukierki, żelki, gotowe ciastka, galaretki w proszku, płatki zbożowe, herbatniki czekoladowe, kasze i przetwory mięsne.
Żywności zawierającej E129 powinny unikać osoby ciepiące na astmę, ponieważ może zaostrzać objawy tej choroby. U najmłodszych konsumentów nadmiar tego barwnika może wywoływać ADHD (nadpobudliwość psychoruchową). Ten związek chemiczny jest szczególnie szkodliwy, jeżeli występuje w parze z benzoesanem sodu (E211).
Zobacz także: Wyniszcza narządy. Rakotwórczy związek w twojej kuchni
Czerwień allura zawiera p-krezentynę. Jest to związek występujący w procesie produkcyjnym pigmentów i barwników. Powstaje z 4-chlorotoluenu, substancji o silnym działaniu rakotwórczym. Wyniki trzech różnych badań naukowych potwierdziły, że p-krezydyna może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego. Eksperymenty zostały przeprowadzone na myszach, gdyż znając szkodliwość składnika, nikt nie chciał narażać na niebezpieczeństwo ludzi.