Wróć na
Kacper Krysztofik
|
aktualizacja

Gastronomia wakacyjna w Polsce. Tak kantują turystów na jedzeniu

76
Podziel się

Jeśli nie jesteś znawcą, z pewnością nie odróżnisz plamiaka od dorsza i nie wyczujesz, że w twoim kebabie nie ma baraniny, choć takiego właśnie zamawiałeś. Według ostatnich badań Inspekcji Handlowej wynika, że w 80proc. sprawdzanych lokali dochodzi do nieprawidłowości w serwowanych potrawach.

Gastronomia wakacyjna w Polsce. Tak kantują turystów na jedzeniu
(SEBASTIAN ADAMUS / AGENCJA GAZETA)
bCNBxhnp

Inspektorzy weszli do 160 restauracji, barów, smażalni ryb, gospód, pizzerii. Część wybrano na podstawie jasnych kryteriów, inne sprawdzano losowo. Wszystkie znajdowały się w miejscowościach turystycznych lub przy drogach dojazdowych do kurortów. Każda z nich cieszyła się również złą opinią - albo turystów, albo inspektorów, którzy w czasie wcześniejszych kontroli dopatrzyli się uchybień w serwowanym jedzeniu.

Kontrole, które przeprowadzono w III kwartale ubiegłego roku, były dość szczegółowe. Zwracano uwagę m.in. na rzetelność obsługi, jakość potraw i napojów, warunki ich przechowywania oraz sposób informowania o cenach. Wyniki tych inspekcji są zatrważające. Aż w 127 lokalach stwierdzono nieprawidłowości - to dokładnie 79,4 proc. wszystkich sprawdzanych obiektów. Zastrzeżenia dotyczyły głównie podmiany składników dań oraz niepełnego informowania o cenach i zawartości serwowanych potraw.

Kontrola wykazała, że jakość potraw i rzetelność obsługi w restauracjach w miejscowościach wypoczynkowych pozostawiają wiele do życzenia. - mówi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - Zdarza się, że turyści są tam wręcz oszukiwani. Dostają tańsze mięso, ryby lub sery niż obiecano im to w menu, a porcje bywają niedoważone.

bCNBxhnr

Właściciele barów i restauracji mają jeszcze inne grzeszki na sumieniu. W trakcie inspekcji wykryto, że w niektórych lokalach podawano zbyt małe porcje, nieprawidłowo informowano o cenach i przechowywano żywność w niewłaściwych warunkach. Warto wziąć sobie do serca wyniki zeszłorocznych kontroli i uważać w restauracjach na to co i jak kupujemy. Nie bójmy się zadawać pytań restauratorom. Mają obowiązek udzielić nam wszelkich informacji na temat serwowanego produktu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bCNBxhnS
KOMENTARZE
(76)
Ringo
2 lata temu
POPROSTU,PO STWIERDZENIU TAKIEGO OSZUSTWA,KAZAC ZEZREC TEMU OSZUSTOWI TAKA RYBKA LUB KEBABIKA,SMACZNEGO!!!!!!!
Twój nick
2 lata temu
gdyby dane oszustów były ujawniane, została stworzona czarna lista takich gastronomii wkrótce mielibyśmy jedną z najlepszych gastronomii w Europie, jednak inspektorzy widocznie biorą za krycie
LOL
2 lata temu
Naprawdę??? Eee to chyba niemożliwe.
bCNBxhnT
son
2 lata temu
Proszę podawać nazwy tych restauracji, na pewno do nich nikt nie zajdzie. Czeka ich to na co zasługują - bankructwo, powstaną nowe uczciwe restauracje.
agy
2 lata temu
PODAWAĆ GDZIE SĄ I OCH NAZWY. TO NIE BĘDZIEMY TAM CHODZIC
Najnowsze komentarze (76)
Smażalnia nad...
2 lata temu
Plamiak to jest panie redaktorku odmiana dorsza! Dużo smaczniejszy niż nasz bałtycki i zdrowszy, bo pochodzi z zimnych czystych podbiegunowych.A przepraszam jakie to jest oszustwo jeżeli plamiak w hurcie jest dwa razy droższy niż dorsz bałtycki?Pozar panie mądry ,jak żyje w lecie można dorsza świeżego kupić tylko u kłusownika.W lecie zawsze obowiązywał i obowiązuje sezon ochronny dorsza bałtyckiego!!!!
www.
2 lata temu
Czemu nie podajecie nazw , lokalizacji i wynikow kontroli - ludzie sami by zweryfikowali w ciagu jednego sezonu caly rynek gastronomiczny i skonczylo by sie trucie nas za duza kase. Faktem jest ze na wczasach niestety bezpieczniej jest glodowac na bulce z kefirem z Biedronki niz ryzykowac zdrowiem fundujac sobie wypasiony obiad w resteuraci.
nie tylko nad...
2 lata temu
Ale również wszędzie w kraju jest podobnie.Malo gdzie ważą mieso do kebaba poza ty podobno te mięsa są nie tylko z drobiu czy baraniny ale z dodatków szczurów mysz,pazurów i innych zwierząt tak ze ciężko jest sprawdzić bo sami pracownicy nie wiedzą co sprzedawaja!
Andrzej
2 lata temu
To jest kolejny korupcyjnych system knajpiarz-kontroler.Czy państwo tego nie dostrzega ????
Jan
2 lata temu
Dlaczego nie podaje się publicznej wiadomości taich oszustów itrucicieli.Restauracja powinna być zamykana na określony czas z obowiązkiem ogłoszenia powodu.San Epid powinien też prowadzic stronę rejestrem takich lokali.
i to jeszcze ...
2 lata temu
Kantują od zawsze i jeszcze pewnie długo.Skarbówka , ZUSy i wszelkie koncerny typu Energa, gazy, czynsze kantuje podatników, a podatnik kantuje ludzi,że by "wyjść na swoje" . Taka jest prawda.
bolek
2 lata temu
dajcie listę tych lokali a nie jakieś domysły
agrest1989
2 lata temu
polak polaka na wszystkim kantuje...taki naród
bCNBxhnL
hunter
2 lata temu
zabrac konsesjie dożywotnie.kare pieniezna nalozyc taka ze to co sie dorobil na oszustwie mu zabraklo(czyli zabrac wszystko)
Elektryk
2 lata temu
Żeby kebab był z baraniny musiał by kosztować koło 30 zł. Kto by go kupił? Po za tym nasze społeczeństwo to dziwny naród zamawia hamburgera z wołowiny i mówi że mu nie smakuje bo nie smakuje jak wieprzowina.
Somebody
2 lata temu
Jakby takie inspekcje zaczęły wlepiać kary po kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy to co pseudo-restauratorzy zastanowili by się 10 razy czy warto oszukiwać.
grutox
2 lata temu
koszerne żarcie, kurvy polskie. !!!!!!!!!!!!!!1
anty
2 lata temu
Pracowałem kiedyś po drugiej stronie barykady i powiem jedno: podziwiam tych, którzy w tym chorym kraju postanowili prowadzić własną gastronomię. Bez kombinowania po prostu nie da się z tego wyżyć bez dokładania do interesu, nawet, gdy klienci walą drzwiami i oknami. A wszystkim tym naiwnym, śniącym o uroczej knajpce polecam wybić sobie ten pomysł z głowy. Szkoda nerwów.
zdziwisz sie
2 lata temu
oczywiście polak naiwny nie zna sie na niczym ..nawet doktor czy prawnik.. ważne że jest w restauracji reklamowanej przez TV np.Gesler
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić