Dagmara Smykla-Jakubiak
Dagmara Smykla-Jakubiak| 

Prosty przepis na karkówkę z grilla. Będzie pyszna dzięki jednemu składnikowi

12

Powoli zaczyna się już sezon grillowy, a grilla trudno sobie wyobrazić bez soczystej karkówki. Tłuste mięso nie wyschnie na wiór jak np. filet z kurczaka lub schab. Wystarczy jeszcze tylko dobra marynata i warzywa, żeby grill stał się prawdziwą ucztą.

Karkówka z grilla. Prosty przepis
Karkówka z grilla. Prosty przepis (YouTube.com, TosTinMan EasyCooking)

Przepis na karkówkę z grilla w piwnej marynacie. Trudno znaleźć lepsze połączenie dla podniebienia od tłustego mięsa wołowego z zimnym piwem. Dlaczego więc nie spróbować zrobić z tego jednego dania? Przygotowanie zajmie tylko 10 minut.

Przepis na karkówkę z grilla. Potrzebne składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 5 owoców jałowca
  • sól i pieprz

Przepis na karkówkę z grilla. Sposób przygotowania:

  • Pokrój karkówkę na plastry grubości około centymetra
  • Wymieszaj ze sobą składniki marynaty, zanurz w niej mięso i odstaw na 2 godziny lub dłużej
  • Osącz plastry karkówki z marynaty, połóż na aluminiowych tackach i grilluj przez około 7-10 minut
  • W trakcie grillowania smaruj mięso marynatą

I gotowe! Karkówkę podaj z sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Mięso będzie doskonale smakowało z domowymi frytkami zupełnie jak z McDonald's. A co na deser? Szybkie ciasto czekoladowe, które zrobisz bez jajek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić