Prosty przepis na karkówkę z grilla. Będzie pyszna dzięki jednemu składnikowi
Powoli zaczyna się już sezon grillowy, a grilla trudno sobie wyobrazić bez soczystej karkówki. Tłuste mięso nie wyschnie na wiór jak np. filet z kurczaka lub schab. Wystarczy jeszcze tylko dobra marynata i warzywa, żeby grill stał się prawdziwą ucztą.
Przepis na karkówkę z grilla w piwnej marynacie. Trudno znaleźć lepsze połączenie dla podniebienia od tłustego mięsa wołowego z zimnym piwem. Dlaczego więc nie spróbować zrobić z tego jednego dania? Przygotowanie zajmie tylko 10 minut.
Przepis na karkówkę z grilla. Potrzebne składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- 1 szklanka jasnego piwa
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- łyżeczka mielonego kminku
- 5 owoców jałowca
- sól i pieprz
Przepis na karkówkę z grilla. Sposób przygotowania:
- Pokrój karkówkę na plastry grubości około centymetra
- Wymieszaj ze sobą składniki marynaty, zanurz w niej mięso i odstaw na 2 godziny lub dłużej
- Osącz plastry karkówki z marynaty, połóż na aluminiowych tackach i grilluj przez około 7-10 minut
- W trakcie grillowania smaruj mięso marynatą
I gotowe! Karkówkę podaj z sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Mięso będzie doskonale smakowało z domowymi frytkami zupełnie jak z McDonald's. A co na deser? Szybkie ciasto czekoladowe, które zrobisz bez jajek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.