Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ds
|

Przepis na domowe frytki. Ta sztuczka sprawi, że będą jak z McDonald's

18
Podziel się:

Wiele osób uważa, że frytki z McDonald's są najlepszymi z dostępnych w fast-foodach. W dobie pandemii koronawirusa dostęp do nich jest jednak mocno utrudniony. Ale co stoi na przeszkodzie temu, żeby zrobić frytki samemu w domu? Przedstawiamy niezawodny przepis.

Przepis na frytki jak z McDonald's.
Przepis na frytki jak z McDonald's. (YouTube.com, Mazar Cuisine)

Domowe frytki, które smakują zupełnie jak te z McDonald's. To przepis dedykowany miłośnikom frytek z najpopularniejszego fast-foodu na świecie. Z pomocą kilku prostych tricków zrobicie w domu idealnie chrupiącą i złocistą przekąskę.

Przepis na domowe frytki. Potrzebne składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis na domowe frytki. Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz ziemniaki, potem pokrój je w słupki
  • Kawałki ziemniaków wrzuć do miski i zalej je wodą, przemieszaj je ręką i odcedź
  • Powtórz punkt nr 2 trzy razy - w ten sposób wypłuczesz z ziemniaków skrobię
  • W dużym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej łyżkę soli, a potem wrzuć do garnka ziemniaki
  • Kiedy woda ponownie się zagotuje, odczekaj 2 minuty i wyciągnij ziemniaki z garnka
  • Osusz frytki ręcznikiem papierowym, a potem smaż w gorącym oleju przez dwie minuty
  • Pozwól frytkom ostygnąć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym przez 10 minut
  • Potem wrzuć je znowu na olej i smaż przez kilka minut, aż staną się złociste
  • Przesyp nieco ostudzone frytki do miski i mocno potrząsaj nimi przez pół minuty - będą jeszcze bardziej chrupkie

Dosól do smaku i gotowe! Frytki będą świetnym dodatkiem do kotleta schabowego, który dzięki jednej sztuczce zawsze wychodzi doskonale. Do pełni szczęścia brakuje tylko domowego mcflurry na deser.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(18)
kuchcik
3 lata temu
A ja znam sztuczkę, że będą smakowały znacznie lepiej niż te z McDonalds.
fikuś
3 lata temu
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Etam
3 lata temu
Tylko frytki z ziemniaka, na oleju bez gotowania, cieńsze od tych gotowców. McDonald's / McDrive to ostateczność w podróży, jak nie ma czasu zatrzymać się na jedzenie, a do domu daleko.
Mike
3 lata temu
Dobre frytki nie smaży się na oleju tylko na omie (coś jak smalec) ale to nie smalec. Poszukajcie gdzie kupić omę (ja mam z Niemiec bo jest bardzo tania) super smak i kruchość - polecam !!!!
Stary
3 lata temu
Do frytek w Macu dodają cukier, dlatego są chrupkie. To co opisałeś to przepis na frytki belgijskie ale bez tego głupiego potrząsania.
czloax
3 lata temu
Lubię frytki ale nie z McDonald's. Obieram ziemniaki, kroję w paski, gotuję 10 minut w osolonej wodzie, wrzucam na paręnaście minut do nagrzanego piekarnika i mam frytki bez grama oleju.
lili
3 lata temu
FRYTKI STOSOWANE DO ODBYTNICZO NA HIMOROIDY WSPANIALE DZIALAJA
Goldengecko
3 lata temu
Zdecydowanie wolę frytki z Bobby Burgera
Moj nick
3 lata temu
Czy oni maja rozum? Ziemniaki? I wezme jakakolwiek odmiane ziemniaka i wyjedzie jak z mc donald? Hahahahahah
yulo
3 lata temu
dwa razy od otwarcia pierwszego Donalda tam byłem i nawet przechodząc obok odwracam głowę ze względu na smród oleju
absurd
3 lata temu
ja z głodu padnę zanim się zrobi jedna porcje...ok.30min na jeden talerz ile to czasu i gazu stracę.
bobik
3 lata temu
Przecież domowe zwykłe frytki są sto razy smaczniejsze niż z macdonalda! Z macdonalda nie mają smaku!
Hans Klosss
3 lata temu
Autor chyba w łapę dostał. Proszę poczytać sobie w specyfikacji produktów z czego są frytki z McDonald's. To nie są pokrojone ziemniaki. Uformowana papka ziemniaczana jednym słowem mówiąc.
Marek
3 lata temu
Frytki MD zawierają 17 składników!: -Ziemniaki (Uff! Cieszę się, że jest to pierwszy składnik) -Olej rzepakowy –większość olei rzepakowych jest modyfikowana genetycznie. -Uwodorniony olej sojowy-podobnie jak olej rzepakowy, olej sojowy jest produkowany z genetycznie modyfikowanych nasion soi. Proces uwodornienia oleju sprawia, że zawiera więcej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych. -Olej słonecznikowy – zdrowy olej jadalny, ale podgrzewany do wysokiej temperatury na długo zanim zostanie zastosowany do gotowania, jest chemicznie zmieniony i jest źródłem stanów zapalnych ciała. –„Naturalny smak” – naturalny aromat McDonalda jest najwyraźniej uzyskany ze źródła roślinnego, ale określenie „naturalny” nie oznacza nic, ponieważ może zawierać nawet glutaminian sodu – toksynę nerwów i mózgu (MSG). -Dekstroza – Rodzaj cukru. –Pirofosforan sodu– składnik jest najwyraźniej wykorzystywany do utrzymania koloru frytek. W dokumentacji przemysłu chemicznego jest wymieniony jako niebezpieczny w przypadku spożycia. -Kwasu cytrynowy – stosuje się jako środek konserwujący. –Dimetylopolisiloksan – wykorzystywany jako anty-pieniący środek. Ten chemiczny środek jest zazwyczaj stosowany w przemyśle jako uszczelniacz. – Olej roślinny do smażenia, który jest mieszanką 7 składników, w tym: olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej sojowy, utwardzony olej sojowy zawierający tert-butylohydrochinon (TBHQ), kwas cytrynowy i dimetylopolisiloksan. Olej kukurydziany, podobnie jak jego koledzy z soi i rzepaku, jest teraz głównie z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. TBHQ jest to składnik na bazie ropy naftowej, podobny do butanu, stosowany jako środek konserwujący. Ten składnik ma związek z astmą, chorobami skóry, zaburzeniami hormonalnymi oraz w długoterminowych badaniach na zwierzętach – z rakiem i uszkodzeniami DNA.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić