Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MDO
|
aktualizacja

Kosmiczne ceny u Karola Okrasy. Same frytki kosztują fortunę

436
Podziel się:

Często mówi się o tym, że Magda Gessler bardzo mocno się ceni. Tymczasem warto zauważyć, że drożyzna panuje też u Karola Okrasy. Cennik zaserwowany przez popularnego kucharza może przyprawiać o zawrót głowy.

Kosmiczne ceny u Karola Okrasy. Same frytki kosztują fortunę
Karol Okrasa (Instagram)

Karol Okrasa jest głową restauracji "Platter". Znajduje się ona w warszawskim hotelu Inter Continental. Wiadomo, ile trzeba zapłacić za obiad w tym lokalu.

Tanio bez wątpienia nie jest. Przystawki kosztują aż 58 zł. W menu pojawiły się takie pozycje jak między innymi tatar z tuńczyka, pieczony rostbef z musem z bakłażana, a także korzenny burak z serem pleśniowym, malinami i orzechami włoskim. Zupa (barszcz z kiszonych rydzy/pikantna ryba) to wydatek na poziomie 38 zł.

Danie główne kosztuje z kolei 91 zł. Kuszą takie pozycje jak chociażby:

  • Burger z dojrzałej wołowiny, bułka maślana. Czerwona cebula, sałata rzymska, anchois
  • Pierś perliczki, pappardelle z selera z truflą, krem z topinamburu, esencja z koguta
  • Smażona młoda kapusta, sos szczawiowy, salsa orzechowa, miodowe pomidorki
  • Ryba dnia

Nawet dodatki do najtańszych nie należą. 22 zł zapłacisz za:

  • szpinak maślany z grzybami
  • ziemniaczki z ogniska z majonezem z palonego siana
  • podlaskie frytki
  • chrupiące warzywa

Kolacja u Okrasy? Złapiesz się za głowę

Dania główne na kolację też kosztują krocie. Oto przykładowe pozycje zaprezentowane na stronie internetowej platter.pl:

  • Gołąb w sianie (135 zł), foie gras, poziomka, palona marchew, sos wiśniowy
  • Sola Dover w cydrze (195 zł), Palone masło z kaparami, chrust ziemniaczany
  • Stek Rib Eye (64 zł/100gr), sałatka ziołowa, masło ziołowo – kaparowe, sos z czarnego czosnku
Zobacz także: Polska inicjatywa pomocy ukraińskiej młodzieży. "Chcemy rozszerzyć projekt na inne kraje"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(436)
Hmmmm
7 miesięcy temu
Każdy widzi ceny w karcie dań. To w taki razie z czym macie problem??? Albo idziesz i zamawiasz albo nie zamawiasz!!! Proste jak dszel od wozu!
Goździk
7 miesięcy temu
@Tymianek dokładnie. Też mnie to zastanowiło. W nadmorskiej knajpie dla przeciętnego turysty np. sałatka grecka będzie kosztować 18 zł. Wiadomo, że zrobiona jest z najtańszych warzyw jakości "marketowej", najtańszej oliwy i octu. U Okrasy taka taka sałatka będzie pewnie robiona z ekologicznych warzyw, oliwy i octu i będzie kosztować np. 58 zł. Jest to logiczne, bo koszt samych produktów jest większy niż te 18 zł za sałatkę "knajpianą". A przecież jeszcze koszty robocizny, marża itd. Nikt mi jednak nie wmówi, że można za taką sałatkę w ekskluzywnej restauracji brać np. 98 zł, tyle samo co za powiedzmy filet z tuńczyka. Tuczyńczyk za kg to jakieś 120 zł, a pomidory ekologiczne ok. 30 zł za kilogram. Ogórki i cebula oczywiście taniej. Do tuńczyka też pewnie jakieś dodatki, obróbka cieplna itp. Pokrojenie warzyw i polanie sosem wychodzi szybciej i taniej. Dlatego trzeba być czujnym i nie dać się robić w bambuko. W nadmorskiej knajpie zapłacilibyście 58 zł za marnej jakości sałatkę? Oczywiście, że nie, bo wyczulibyście, że ktoś chce Was orżnąć. To samo tyczy się ekskluzywnych restauracji. Wszędzie są jakieś granice zdrowego rozsądku. No chyba, że jest się tak obrzydliwe bogatym, że nie wiadomo co z forsą robić :)
Tymianek
7 miesięcy temu
Pewnie to wszystko bardzo smaczne i wysokiej jakości produkty. Tylko zastanawiające jest, że tyle samo kosztuje burger z wołowiny czy pierś perliczki z truflami, co smażona kapusta ze szczawiem, pomidorami i orzechami. Czy naprawdę koszt kapusty, pomidorów i szczawiu, nawet ekologicznych, jest taki sam jak wołowiny, perliczki, nie wspominając już o truflach?? Ktoś chyba szuka jeleni...
Dzwonek
7 miesięcy temu
Trzeba być jakimś psycholem, żeby serwować i jeść foie gras.
Kucharz
7 miesięcy temu
Istotne jest to, że te frytki nie są serwowane z blondkudłami.
qLeD
7 miesięcy temu
A kromka chleba ze smalcem to ile kosztuje?
Romek
7 miesięcy temu
I to jest fenomen, że ktoś za to tyle płaci. Bo gdyby było inaczej to szybko by zamkną interes.
brawo PiS
7 miesięcy temu
To i tak taniocha w poroównaniu z toną węgla za 3 tysi .Ktorego zdaniem Matoła i tego drugiego ukraińca chyba mu duda jest u nas na 200lat.
brawo PiS
7 miesięcy temu
Nie podniecajcie się Jesienią tak już będzie w KAŻDEJ restauracji i barze.ŚRODKI PRODUKCJI ŻYWNOŚCI PODROŻAŁY KILKUKROTNIE WIĘC ŻYWNOŚĆ TEŻ MUSI
ot co.
7 miesięcy temu
Mam mdłości kiedy widzę jak ten gość przygotowuje posiłki ,współczuję zamożnym klientom ...
Stach
7 miesięcy temu
Tu nie ma co krytykować,jest drogo dla uboższych,to jest miejsce dla zamożnych.
Ocelot
7 miesięcy temu
To ciekawe ile kosztują tam steki z polędwicy wołowej, zwłaszcza ten najlepszy filet mignon?
Maciek
7 miesięcy temu
OMG 🙄 ale kto Wam kaze biedaki tam chodzic?? Nie masz nie zresz proste. Do budki z gniotem jak placzesz ze Ci drogo.
Czlowiek
7 miesięcy temu
Panie karolu uczyl sie pan z moim bratem. Jestem Sam szefem kuchni. Mam pytanie kochasz panie karolu gotowac dla ludzi to zrob pan to czy gotuje pan by zarabiac? Staropolskie przepisy nie SA drogie, zaczyna pan ludzi odpychac
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić