Krzysztof Narewski| 

Kawa czy herbata? Zobacz, co jest dla ciebie lepsze

6
1/7

Trudny wybór

Trudny wybór
(Pixabay.com)
0
0

Jeśli codziennie rano stajecie przed dylematem, czy wybrać kawę, czy herbatę, śpieszymy z odpowiedzią. Musicie sobie jednak odpowiedzieć na kilka pytań o to, co jest dla was priorytetem. Zestawienie przygotował serwis telegraph.co.u w oparciu o liczne badania naukowe.

2/7

Herbata na dłuższe życie

0
0

Z badań brytyjskiego Narodowego Instytutu Zdrowia wynika, że to herbata wydłuża życie. Ponad sześć filiżanek to ryzyko śmierci mniejsze o 15 proc. w przypadku kobiet i 10 proc. u mężczyzn. Tego, że herbata zapewnia długowieczność są też pewni naukowcy z Australii. Ich zdaniem kobiety w wieku 70-80 lat żyły dłużej jeśli dziennie wypijały co najmniej dwie filiżanki. Badacze twierdzą, że dzieje się tak dzięki pozytywnym zmianom kodu genetycznego, za którymi stoi właśnie herbata.

3/7

Herbata na zdrowe serce

0
0

Picie ponad sześciu filiżanek herbaty dziennie obniża ryzyko zachorowania na choroby sercowe o 36 proc. W przypadku pijących dwie filiżanki kawy to 20 proc. Tutaj jednak istotny jest metabolizm kofeiny. Jeśli działa wolno, istnieje duże ryzyko wzrostu ciśnienia i większego pulsu.

4/7

Kawa na zdrowy system trawienny

0
0

Jeśli chcecie zadbać o swój system trawienny, powinniście wybrać kawę. Bez różnicy zawiera kofeinę czy też nie. Jej picie zdaniem naukowców z Uniwersytetu Południowej Kalifornii zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

5/7

Herbata na chudnięcie

0
0

Tutaj wybór między kawą i herbatą jest oczywisty. Trzeba postawić na ten drugi napój. Kawa i zawarta w niej kofeina w połączeniu z tłustym posiłkiem obniżają zdolność organizmu do pozbycia się nadmiaru cukru z organizmu. Jeśli wybierzecie herbatę, lepiej aby to była jej zielona odmiana - doradzają kanadyjsky naukowcy z Univiersity of Guelph.

6/7

Herbata na obniżanie cholesterolu

0
0

Picie kawy podwyższa cholesterol - tak twierdzą uczeni z Baylor College of Medicine. Winny jest obecny w niej związek o nazwie kafestol. Zaburza działanie niektórych enzymów, co w rezultacie wpływa na cholesterol. Najwięcej mają go niefiltrowane, parzone kawy takie jak skandynawska, turecka czy z kawiarki.

7/7

Kawa na dietę bogatszą w przeciwutleniacze

0
0

Z badań dr. Boba Arnota, który napisał książkę "Dieta miłośnika kawy", napój ten zawiera 2,5 razy więcej dobroczynnych polifenoli niż herbata. Dużo zależy jednak od sposobu palenia kawy. Zdaniem doktora lepiej wybierać tę, uprawianą w wyższych partiach świata - np. z Nyeri w Kenii.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić