Sok z ogórków
Soki warzywne nie są czymś nowym w naszej diecie, ale wiele osób zapomina wykorzystywać te bardziej nietypowe rośliny. A siedzi w nich wiele dobra. Choćby ogórki. Większość z nas dodaje je do kanapek albo zjada z kotletem i ziemniakami, nie zastanawiając się nad ich dobroczynnymi właściwościami. Pobudzanie receptorów w żołądku i ustach takim kwaśno-ostrym płynem zachęca mózg do rozluźnienia mięśni - działa antyskurczowo. Dlatego piją go sportowcy, szczególnie cykliści.
Sok z ziemniaków
Zwykły tani ziemniak może napełnić nam brzuch, ale też uleczyć go z wrzodów. Sok z surowych ziemniaków ma niezwykłe właściwości lecznicze, szczególnie dobrze działa na układ pokarmowy.
Pomaga nawet na kolki.
Aquafaba - płyn z ciecierzycy w puszce
Weganie używają go z powodzeniem do gotowania jako zamiennik białka mięsnego. Stosują go do kremów, bez i biszkoptów. Jeżeli ktoś potrzebuje koktajlu białkowego, do tego w wersji bezglutenowej, może pić aquafabę.
Sok z rzodkiewki
Regularne picie soku z rzodkiewki poprawia wygląd cery (zwalcza opryszczkę), polepsza pracę jelit, żołądka i wątroby, a nawet ułatwia dobry sen.
Przed każdym posiłkiem warto wypić choćby szklankę, bo to wspaniały detoks - przekonuje autor bloga "Juicing For Health".
Sok z trawy pszenicznej
Jako bogate źródło chlorofilu, ale też aminokwasów, witamin i składników mineralnych, trawa pszeniczna hamuje stany zapalne, oczyszcza organizm z metali ciężkich i innych toksyn.
Do tego poprawia pracę tarczycy, wątroby oraz wzmacnia układ krwionośny - czytamy.