Made in China
Chiny to potężny gracz na światowym rynku żywności. Niestety sposoby jej wytwarzania często nie spełniają wymogów bezpieczeństwa będących gwarancją jakości. Chińczycy zapewniają, że jest coraz lepiej, ale wiele brakuje do ideału. Sami w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 roku przeprowadzili 15 mln inspekcji w kraju, które wykazały 500 tys. przypadków nieprawidłowości.
Czosnek
"Dobre, bo Polskie" to w tym wypadku fakt, a nie tylko slogan. Chiny są wielkim eksporterem czosnku. Pryskany jest on jednak pestycydami zawierającymi bromometan. Środek ten używany jest również jako trucizna dla gryzoni. Kupując go w sklepie lub na bazarku, upewnij się, że płacisz za polski produkt - zdrowszy i smaczniejszy.
Sól
Chiny są największym na świecie producentem soli. Badania wykazują jednak, że aż 91 proc. jest niejadalne ze względu na pomieszanie z ciężkimi metalami i innymi niebezpiecznymi dla ludzkiego zdrowia substancjami.
Grzyby
Raporty wykazały, że grzyby uprawiane w Chinach pryskane są konserwantami takimi jak siarczyn sodu, żeby zapewnić grzybni zdrowy, świeży i czysty wygląd.
Wołowina
Rzeźnicy i sklepy mięsne w Chinach lubią mieszać ze sobą wieprzowinę, parafinę, sól i inne związki chemiczne, żeby potem w ten sposób powstały produkt sprzedawać jako wołowinę.
Tofu
Inspektorzy bezpieczeństwa żywnościowego w 2012 roku odkryli, że w prowincji Hunan producenci tofu używali odchodów i siarczanu żelaza, żeby przyspieszyć proces fermentacji.
Krewetki
Żeby upewnić się, że krewetki przetrwają podróż do innych krajów, Chińczycy używają antybiotyków i innych substancji chemicznych. Badania z 30 różnych sklepów z USA, do których krewetki dostarczano z Chin, wykazały wysokie stężenia zakazanych antybiotyków.
Imbir
Dochodzenie chińskiej stacji telewizyjnej CCTV wykazało, że niektórzy farmerzy nie trzymają się zasad bezpieczeństwa. Nie tylko używali zakazanego w przypadku imbiru pestycydu, ale również stosowali go aż sześciokrotnie więcej niż wynosi dopuszczalna norma.
Perełki tapioki
W 2012 roku niemieccy naukowcy z uniwersytetu medycznego w Aachen odkryli w perełkach tapioki z Chin polichlorowane bifenyle. Te związki chemiczne są rakotwórcze, wpływają negatywnie na układ odpornościowy, reprodukcyjny, nerwowy oraz hormonalny.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.