Wszyscy myśleli, że te produkty są niezdrowe. To mit!
Jajka
Scott Harding wykładający nauki żywieniowe na londyńskim Kong’s College rzuca nowe światło na niektóre produkty żywnościowe. Niedawno opublikował tekst, w którym tłumaczy, dlaczego jajka, margaryna, ziemniaki, nabiał i orzechy wcale nie są takie niezdrowe, jak wszyscy sądzili.
Pewnie długo żyliście w przekonaniu, że jedzenie jajek nie służy sercu. Duże jajko zawiera 185 miligramów cholesterolu pokarmowego, jednak jego spożycie nie oznacza wzrostu poziomu tego związku organicznego w naszej krwi. Potwierdzają to przeprowadzane przez ostatnie 20 lat badania. Jak czytamy w "Independent" obecnie jajka uchodzą za bardzo pożywne źródło białka, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów.
Margaryna
Margaryna uchodzi za tańszą, czyli gorszą wersję masła. Eksperci do tej pory ostrzegali, że zawarte w niej tłuszcze nasycone mogą spowodować choroby serca.
Mimo, że zauważono związek pomiędzy mniejszym spożyciem tłuszczów nasyconych, a spadająca liczbą odnotowanych chorób serca, dostrzeżono także inną zależność. Margaryna bez dodatku tłuszczów nasyconych otrzymywanych z uwodornionych tłuszczów roślinnych, nie stanowi zagrożenia dla naszego organizmu.
Ziemniaki
Osoby dbające o figurę unikają ich jak ognia ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny. Ziemniaki zyskały także złą sławę przez kojarzenie ich ze śmieciowym jedzeniem zawierającym rafinowane węglowodany.
Kartofle to tymczasem bogate źródło węglowodanów, witaminy C, niektórych witamin z grupy B i minerałów. Działanie skrobi możemy podwyższyć w zależności od sposobu przygotowania posiłku. Ostudzenie gotowanych ziemniaków podnosi ilość skrobii, która dzięki temu, że jest ciężkostrwana, ma pozytywny wpływ na pracę bakterii jelitowych.
Nabiał
Wiele osób odczuwających negatywne skutki jego nadmiernego spożycia zupełnie wykreśliło go z diety. Produkty mleczne zawierające sporo białka i wapnia, muszą być jedzone z rozwagą, ponieważ niektóre z nich zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych na porcję.
Regularna konsumpcja jogurtów czy serów nie zaszkodzi, o ile nie będziemy przesadzać z ich ilością.
Surowe orzechy i masło orzechowe
To prawda, że orzechy są tłuste i kaloryczne, ale za to jakie zdrowe! O ironio, zawarte w nich proteiny i zdrowe tłuszcze pozwolą utrzymać odpowiednią wagę oraz pomogą zmniejszyć prawdopodobieństwo chorób serca.
Masło orzechowe jest bogate w białko, błonnik, witaminę B6 i magnez. Wyniki najnowszych badań wskazują, że może ono z powodzeniem zastąpić mniej zdrowe źródła białka, jak np. przetworzone mięso.