aktualizacja 

Amerykańska kuchnia serwuje nietypowe pierogi. "To profanacja"

33

Pierogi kochają nie tylko Polacy, ale również Amerykanie. W USA trudno jednak znaleźć tradycyjne smaki, jakie znamy w naszym kraju. Jeden z lokali zdecydował się na dość kontrowersyjne wypełnienia, co wywołało prawdziwą burzę w mediach społecznościowych.

Amerykańska kuchnia serwuje nietypowe pierogi. "To profanacja"
Pierogi z czekoladą i batonikami. (Pixabay)

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań, chociaż tak naprawdę jego różne wersje znane są na całym świecie. Potrawa została wymyślona w Chinach, a do Polski dotarła dopiero w XIII wieku.

Pierogi z batonikami

Najczęściej pierogi wypełnione są mięsem, kapustą lub ziemniakami i serem. Podaje się je ze śmietaną, okrasą lub bez niczego.

Istnieje także wersja na słodko. Wtedy do środka wkłada się truskawki, jagody lub twaróg. Są jednak składniki, z których Polak pierogów nie zrobi. Są to m.in. czekolady, żelki czy cukierki. Okazuje się, że Amerykanie takich oporów nie mają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kołodziejczak w Medyce. "Rząd chce zostawić nas z problemem"

Pierogi są dość popularne w USA i można je znaleźć w każdym większym supermarkecie pod nazwą "Pierogies". Istnieje także wiele lokali serwujących polskie przysmaki. Należy do nich restauracja "Jaju Pierogi". W ich menu znajdziemy m.in. pierogi ze Snickersem, z gumą rozpuszczalną, z batonikiem Butterfinger, z ciastkiem Reese's czy też z miodowymi cukierkami Candy Corn.

Dania przypadły do gustu większości klientów, nawet tym z Polski. Znalazło się jednak wiele osób, którym taka wersja tradycyjnego dania nie odpowiada. W komentarzach pojawiły się niepochlebne słowa na temat eksperymentów z pierogami.

Co to, do pierogowej cholery, ma być?
Nie. Jedyną słodką rzeczą jaką można dodać do pierogów jest suszona śliwka.
To gorsze niż położenie słodyczy na pizzy — czytamy w komentarzach.

Firma "Jaju" należy do dwóch sióstr, które mają polskie korzenie. Sześćdziesiąt lat temu ich dziadek wraz z braćmi i siostrami założył w Massachusetts polską firmę spożywczą. Wytwarzał pierogi, gołąbki i kiełbaski.

Nasz dziadek tworzył trwałe relacje ze swoimi klientami i społecznością. Uwielbiał wywoływać uśmiech na twarzach ludzi. Chcemy kontynuować jego dziedzictwo — mówią właścicielki restauracji.
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić