Domowy przepis na pasztet. Smak, jak z dawnych lat
Jak przyrządzić pachnący pasztet? Takie danie byłoby idealne na wielkanocny stół, ale oczywiście nie tylko. Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet.
Jak zrobić domowy pasztet?
Dobry przepis na pasztet opublikował serwis haps.pl. Twórcy przepisu nie podają jednak gatunku mięsa, z jakiego go wykonać. Każdy może więc wybrać to, które chce upiec. Jedni wolą przecież wołowinę, inni wieprzowinę, jeszcze inni dziczyzną, ale są i tacy, którzy wybiorą chude mięso drobiowe na pasztet.
Domowy pasztet - przepis
Składniki:
- 1 kg dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami)
- 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Czytaj także: O tym na konferencji nie mówili. Zupełnie nowy zakaz
Domowy pasztet - wykonanie
Najpierw obierz i umyj warzywa, a mięso oddziel od kości. Następnie czerstwą bułkę należy namoczyć w wodzie lub mleku. Warzywa pokrój w kostkę - poza cebulą, którą najlepiej kroić w piórka.
W dużym garnku zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj pozostałe składniki (poza wątróbką) i podsmaż. Kolejno dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej zimną wodą i duś 40 minut. W czasie duszenia, po 30 minutach dorzuć wątróbkę i razem z pozostałymi składnikami gotuj jeszcze przez 10 minut.
Po zakończeniu gotowania odlej bulion i wszystko ostudź. Gdy składniki będą już zimne, możesz zmielić je w maszynce - należy to zrobić trzy razy. Do powstałej w ten sposób masy dodaj jajka, namoczoną bułkę i pozostałe przyprawy. Wymieszaj i przełóż do brytfanki. Pasztet należy piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Źródło: haps.pl