Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
APB
|

Domowy przepis na pasztet. Smak, jak z dawnych lat

6
Podziel się:

Jak przyrządzić pachnący pasztet? Takie danie byłoby idealne na wielkanocny stół, ale oczywiście nie tylko. Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet.

Domowy przepis na pasztet. Smak, jak z dawnych lat
Domowy pasztet charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem (Pixabay)

Jak zrobić domowy pasztet?

Dobry przepis na pasztet opublikował serwis haps.pl. Twórcy przepisu nie podają jednak gatunku mięsa, z jakiego go wykonać. Każdy może więc wybrać to, które chce upiec. Jedni wolą przecież wołowinę, inni wieprzowinę, jeszcze inni dziczyzną, ale są i tacy, którzy wybiorą chude mięso drobiowe na pasztet.

Domowy pasztet - przepis

Składniki:

  • 1 kg dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami)
  • 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Domowy pasztet - wykonanie

Najpierw obierz i umyj warzywa, a mięso oddziel od kości. Następnie czerstwą bułkę należy namoczyć w wodzie lub mleku. Warzywa pokrój w kostkę - poza cebulą, którą najlepiej kroić w piórka.

W dużym garnku zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj pozostałe składniki (poza wątróbką) i podsmaż. Kolejno dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej zimną wodą i duś 40 minut. W czasie duszenia, po 30 minutach dorzuć wątróbkę i razem z pozostałymi składnikami gotuj jeszcze przez 10 minut.

Po zakończeniu gotowania odlej bulion i wszystko ostudź. Gdy składniki będą już zimne, możesz zmielić je w maszynce - należy to zrobić trzy razy. Do powstałej w ten sposób masy dodaj jajka, namoczoną bułkę i pozostałe przyprawy. Wymieszaj i przełóż do brytfanki. Pasztet należy piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Źródło: haps.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
Krysia
rok temu
Dzień przed, mieso wsadzam do marynaty z piwa i przypraw. uzywam perly miodowej i kilku lyzeczek miodu wielokwiatowego. Gotuje je i potem miele je w maszynce. mieso ma bardzo ciekawy smak, a pasztet smakuje duzo lepiej.
Przepisowi.pl
rok temu
Najlepsze przepisy w internecie. Sprawdź! link wyżej w nicku
123
rok temu
Jak ludzie nie będą dawac do placka .dan mącznych.jajek .to sie zepsują.
Kucharz amato...
rok temu
Brak jajek na liście składników
Kucharz amato...
rok temu
Jajek nie ma na liście składników
Kucharz amato...
rok temu
Ja dodaje swierzego podgardla ,ono daje spistość i zapiekam w 180/190 stopni około 20 minut. Tak długo piec nie trzeba bo mięso jest miękkie.Zapiekamy po to żeby był pasztet,a pasztet jest zawsze zapiekany. Gdy byśmy nie zapiekali pasztetu to byłaby pasztetowa parzona .
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić