Gęsina na św. Marcina – skąd wzięła się ta tradycja?

11 listopada obchodzimy Dzień Świętego Marcina, a którym zajadamy się nie tylko pysznymi rogalami świętomarcińskimi, ale i gęsiną. Jest to tradycja, którą Polacy kultywują od pokoleń. Dlaczego na naszych stołach pojawia się właśnie gęsina?

Skąd się wzięła tradycja jedzenia gęsiny?Skąd się wzięła tradycja jedzenia gęsiny?
Źródło zdjęć: © Getty Images | AlexRaths

Uroczystości celebrowania Dnia Świętego Marcina, podobnie jak Narodowe Święto Niepodległości, przypadają na dzień 11 listopada. Odbywają się wtedy w kraju liczne apele, przemarsze, koncerty, warsztaty itp. Niewątpliwie najbardziej hucznie ten dzień obchodzony jest w Poznaniu, gdzie odbywają się Imieniny Ulicy Święty Marcin.

11 listopada to także interesujące tradycje kulinarne. Tego dnia zajadamy się nie tylko rogalikami świętomarcińskimi, ale i gęsiną. Jak głosi polskie porzekadło: "Najlepsza gęsina na świętego Marcina". Choć jest ono dość popularne, nie wszyscy wiedzą, dlaczego właśnie to danie króluje na polskich stołach w dniu świętego Marcina.

Gęsina na św. Marcina

Celebrowane 11 listopada święto związane jest z postacią Marcina z Tours - biskupa, legionisty, pustelnika i jednego z najbardziej znanych świętych w Europie. Jest on patronem dzieci, podróżników, jeźdźców, młynarzy, hotelarzy, tkaczy, więźniów, właścicieli winnic, żebraków oraz żołnierzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Test rogali świętomarcińskich

Wyobrażeniom na temat św. Marcina od stuleci towarzyszy wspomniana już gęś. Legenda głosi, że św. Marcin nie chciał przyjąć stanowiska biskupa, a próbując uniknąć objęcia urzędu, schował się przed wysłannikami papieża w małej zagrodzie. Nie wiedział jednak, że znajdują się w niej gęsi i to właśnie one gęganiem zdradziły kryjówkę św. Marcina. Tradycja jedzenia gęsiny na 11 listopada ma się zatem wywodzić z IV wieku.

Są też bardziej pragmatyczne przyczyny jedzenia gęsiny. Dawniej prawie cała Polska w okresie listopadowym zajadała się daniami z gęsi. Ta tradycja była silna jeszcze w XVII wieku, kiedy to nie wyobrażano sobie kuchni bez gęsi, podawanej w różnych postaciach.

Cykl hodowlany gęsi kończy się późną jesienią, ponadto w tym okresie prace rolników dobiegały końca. Świętowano więc, ucztowano i serwowano zdrową i smaczną gęsinę.

Z czasem wiele się zmieniło. Choć Polska jest obecnie największym producentem mięsa gęsiego w Europie, ponad 96 proc. przeznaczamy na eksport. Spożycie gęsiny w naszym kraju jest niewielkie. Dania te są bardziej popularne np. w Niemczech i we Francji.

Wybrane dla Ciebie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Ich synowie chodzą do seminarium. "Praktycznie nie ma lekcji"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Zachwyt nad policyjną kontrolą. "Są normalni funkcjonariusze"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"
Nowe akta Epsteina. Wielokrotne wpisy z oznaczeniem "Poland"