aktualizacja 

Leśnicy pokazali gigantycznego grzyba. Smakuje jak kurczak

16

Kolejna porcja ciekawostek płynie od Nadleśnictwa Dobieszyn, Lasy Państwowe. Placówka opublikowała na swoim koncie na Facebooku następne, intrygujące zdjęcie. Ukazuje ono specyficznego żółto-pomarańczowego grzyba o nazwie żółciak siarkowy. Okazuje się, że smakuje on prawie jak kurczak.

Leśnicy pokazali gigantycznego grzyba. Smakuje jak kurczak
Leśnicy pokazali takiego grzyba. (Facebook, Fot. Andrzej Garbaczewski, Nadleśnictwo Dobieszyn, Lasy Państwowe)

Nadleśnictwo Dobieszyn położone jest w województwie mazowieckim, na obszarach czterech powiatów: grójeckiego, kozienickiego, białobrzeskiego i radomskiego.

Rzeka Wisła oraz jej dopływy (Pilica i Radomka) stanowią jego granice. Grunty, jakimi zarządza nadleśnictwo liczą 15251,26 ha, w tym powierzchnia lasów wynosi 14697,03 ha.

Placówka prowadzi także własny profil w mediach społecznościowych. Na Facebooku obserwuje stronę już ponad 2,1 tysiące internautów. Fanpejdż polubiono już ponad dwa tysiące razy.

Leśnicy pokazali ogromnego grzyba. To żółciak siarkowy

W niedzielę, 16 lipca 2023 roku, leśnicy zamieścili na profilu na Facebooku nowy post. Pokazali w nim specyficznego grzyba. Jego rozmiary są imponujące.

Wszyscy grzybiarze czekają na kurki, borowiki i rydze, ale jest przecież wiele gatunków grzybów jadalnych, które są mniej popularne. Jednym z nich jest żółciak siarkowy - napisali w poście.

Przekazali, że w trakcie obróbki termicznej wydziela on siarkowy zapach, który szybko znika. "Najlepsze do jedzenia są młode okazy o jasnożółtym kolorze. Ciekawi jesteśmy, czy ktoś z Was jadł te grzyby i czy poleca takie kulinarne ciekawostki?" - zastanawiali się.

Jedna z osób skomentowała post leśników. "Jadłam wiele razy. Są bardzo smaczne. Najlepszy w wersji kotleta mielonego z żółciaka" - przekonywała.

Owocniki tych grzybów znajdziemy wiosną i wczesnym latem. Co najważniejsze, są jadalne. W smaku przypominają kurczaka.

(...) pod warunkiem, że jest młody oraz że zostanie obgotowany (powyżej 15 minut), a woda odlana. Później można smażyć, panierować, marynować – co kto lubi - informuje strona "lasy.gov.pl".
Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić