Picie kawy chroni wątrobę. Wiadomo, która kawa jest najzdrowsza

45

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii pokazują, że picie 3-4 filiżanek kawy dziennie ma pozytywny wpływ na naszą wątrobę. W badaniach brało udział niemal pół miliona osób. Badanie wykazało także, która z kaw jest najzdrowsza.

Picie kawy chroni wątrobę. Wiadomo, która kawa jest najzdrowsza
Picie 3-4 filiżanek kawy dziennie ma pozytywny wpływ na naszą wątrobę. (Pixabay)

Świetne wieści dla wszystkich miłośników picia kawy. Naukowcy z uniwersytetów w Southampton i Edynburgu w Wielkiej Brytanii udowodnili, że picie kawy ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie BMC Public Health wykazało, że picie do 3-4 filiżanek kawy dziennie pozytywnie wpływa na wątrobę.

Badanie obejmowało grupę niemal pół miliona Brytyjczyków (494 585 osób). W ciągu prawie 10 lat naukowcy wykazali, że picie kawy zarówno mielonej, rozpuszczalnej czy bezkofeinowej pomaga chronić wątrobę przed chorobami i rakiem wątroby.

Najlepszy wpływ na nasze zdrowie ma kawa mielona, jednak różnice są niewielkie. Naukowcy podkreślają, że wszystkie rodzaje kawy, również kawa rozpuszczalna i bezkofeinowa pozytywnie wpływają na wątrobę.

Badanie obejmowało cztery rodzaje kawy: kofeinową, bezkofeinową, mieloną i rozpuszczalną. Bez względu na rodzaj wypijanej kawy u wszystkich stwierdzono:

  • o 21 proc. niższe ryzyko przewlekłych chorób wątroby niż u osób, które nie spożywały kawy
  • o 19 proc. niższe ryzyko stłuszczenia wątroby
  • o 21 proc. niższe ryzyko raka wątrobowokomórkowego (HCC)
  • o 49 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu chorób wątroby
Trwa ładowanie wpisu:twitter

Najlepszy wpływ na wątrobę ma kawa z mielonych ziaren. Jednak różnica w tej kwestii, pomiędzy kawą rozpuszczalną a mieloną jest niewielka.

Analiza badania pokazuje, że wielbiciele kawy z fusami byli o 61 proc. mniej narażeni na zgon z powodu chorób wątroby. Ryzyko przewlekłej choroby wątroby było mniejsze o 35 proc., a ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego było u nich o 34 proc. niższe niż u osób, które kawy nie piją.

Zobacz także: Kawa a choroby wątroby. Zaskakujące odkrycie brytyjskich naukowców
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić