Pijesz kawę? Naukowcy ostrzegają, by uważać na "punkt krytyczny"

28

Właściwości zdrowotne kawy zostały wielokrotnie potwierdzone naukowo. Wypicie kubka kawy o poranku pobudza nas do działania, poprawia koncentrację i chroni nas przed niektórymi chorobami. Co jednak, jeśli pijemy kawę w nadmiarze?

Kawa w nadmiarze może być szkodliwa dla zdrowia
Kawa w nadmiarze może być szkodliwa dla zdrowia (Getty Images)

Naukowcy udowodnili, że picie zbyt dużej ilości kawy zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Badacze z University of South Australia w Adelaide przeprowadzili badania, których wyniki opublikowano w ''The American Journal of Clinical Nutrition''. Z badań wynika, że jest coś takiego jak punkt krytyczny.

Jak wyjaśnia prof. Elina Hyppönen, nasz organizm wyraźnie sygnalizuje kiedy osiągamy punkt krytyczny po wypiciu pewnej ilości kawy. Możemy wówczas czuć się rozdrażnieni, roztrzęsieni i odczuwać mdłości. Oznacza to, że osiągnęliśmy swój limit spożycia kawy. Ekspert dodaje, że w trosce o nasze serce powinniśmy ograniczyć spożycie kawy do ilości mniejszej niż 6 filiżanek w ciągu dnia.

Naukowcy przebadali 347 tys. osób w przedziale wiekowym między 37 a 73 rokiem życia, które regularnie spożywały kawę. U 8,3 tys. badanych stwierdzono choroby układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy obalili mit, w który wierzono od lat. Okazuje się, że gen CYP1A2, który znacznie wpływa na metabolizm kofeiny, nie ma wpływu na rozwój chorób i występowanie nadciśnienia. Jedynie ilość wypitej kawy dziennie ma w tym przypadku znaczenie. I to osoby pijące więcej niż 6 filiżanek kawy dziennie były w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju chorób serca.

Pijąc codziennie kawę, należy pamiętać, że kofeinę zawierają również napoje typu cola oraz napoje energetyczne.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić