Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga| 

Pierwszy przypadek cholery od stu lat. "Pacjent jest izolowany"

23

W piątek regionalna inspekcja sanitarna w Sofii poinformowała o zarejestrowaniu pierwszego w ciągu ostatnich ponad 100 lat przypadku cholery w Bułgarii. Chorym jest obywatel Indii, który na stałe mieszka w Bułgarii i w okresie od 12 sierpnia do 3 września przebywał w Delhi.

Pierwszy przypadek cholery od stu lat. "Pacjent jest izolowany"
Zdjęcie ilustracyjne. (Pixabay)

Laboratoryjne testy potwierdziły obecność bakterii cholery. Pacjent jest izolowany w specjalistycznym szpitalu, gdzie poddawany jest leczeniu antybiotykami. Wszystkie osoby, z którymi miał kontakt, przeszły badania, ale nie stwierdzono u nich zakażenia.

Według danych władz sanitarnych chory nie odwiedzał miejsc publicznych - podało źródło z Polskiej Agencji Prasowej.

Epidemie cholery miały miejsce w Bułgarii na początku XX wieku, występowały sześć razy, ze szczególnie ciężkim okresem w latach 1914-1918, kiedy to zmarło 146 osób. Ostatni wypadek choroby zanotowano w 1921 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyjątkowe miejsce w górach. Teraz jest "złoty czas" na jego odwiedzenie

Na świecie miało miejsce siedem pandemii cholery. W Europie najgroźniejsza była epidemia cholery z lat 1831–1838. Do Polski dotarła za sprawą wojsk rosyjskich podczas powstania listopadowego. Na terenie Polski po raz ostatni epidemia panowała w latach 1892–1894. W okresie od 2010 do połowy 2022 roku odnotowano jeden przypadek zachorowania.

Do zakażenia dochodzi na drodze pokarmowej, głównie przez skażoną ludzkimi odchodami wodę. Rzadko przez żywność. Wodę zanieczyszczać bakteriami zdolni są jedynie ludzie chorzy lub nosiciele.

W początkowym okresie zakażenia dominuje biegunka, wymioty, zwykle bez gorączki i bólu brzucha. Niepodjęcie leczenia prowadzi do zaostrzenia stanu pacjenta. W skrajnie poważnych przypadkach dojść może do śpiączki. Zasadnicze znaczenie ma leczenie objawowe polegające na wyrównywaniu zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, przede wszystkim odwodnienia.

Zapobieganie polega głównie na ochronie ujęć wody i oczyszczaniu wody pitnej, a także izolacji chorych i nosicieli, myciu rąk i owoców oraz gotowaniu owoców morza.

Źródło:PAP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić