Pijesz białko? Naukowcy z Harvardu ostrzegają
Naukowcy z Harvardu w Stanach Zjednoczonych ostrzegają przed potencjalnymi zagrożeniami związanymi z używaniem proszków białkowych, które mogą zawierać szkodliwe substancje.
Proszki białkowe są popularnym suplementem diety, szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie, które dążą do zwiększenia masy mięśniowej.
Oprócz spożywania produktów o wysokiej zawartości białka, takich jak kurczak, stek, ryba i jajka, proszki białkowe są dobrym suplementem, który pomaga osiągnąć cel. Jednak naukowcy z Harvardu zwracają uwagę na ukryte zagrożenia związane z ich stosowaniem.
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Kathy McManus, dyrektor Departamentu Żywienia podkreśla, że nie zaleca stosowania proszków białkowych, chyba że w szczególnych przypadkach i pod nadzorem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie znamy długoterminowych skutków regularnego stosowania proszków białkowych, ponieważ dostępne dane są ograniczone - zaznacza McManus, cytowana przez ladbible.com.
Badania przeprowadzone przez organizację non-profit Clean Label Project wykazały, że wiele proszków białkowych zawiera metale ciężkie takie jak ołów, arsen, kadm i rtęć, a także bisfenol-A (BPA), pestycydy i inne zanieczyszczenia powiązane z chorobami nowotworowymi i innymi schorzeniami.
Osoby z alergią na nabiał lub mające problemy z trawieniem laktozy mogą odczuwać dyskomfort żołądkowo-jelitowy - dodała McManus.
W niektórych przypadkach stężenie BPA przekraczało dopuszczalne normy aż 25-krotnie.
Alternatywy dla proszków białkowych
McManus sugeruje, że istnieje wiele sposobów na dostarczenie organizmowi białka bez konieczności sięgania po proszki. Alternatywy roślinne to m.in. soczewica, ciecierzyca, tofu i orzechy.
Jednakże, w przypadku osób starszych, które przechodzą rekonwalescencję po leczeniu nowotworowym lub mają problemy z gojeniem się ran, proszki białkowe bez chemikaliów mogą być pomocne.
Nadmiar białka w diecie może także obciążać nerki, szczególnie u osób z istniejącymi schorzeniami nerek. Dlatego zawsze warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.