Wyrwali ci zęby mądrości? Zaskakujące wnioski naukowców

92

Naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii doszli do bardzo zaskakujących wniosków. Według najnowszego badania usunięcie zębów mądrości za młodu może po latach skutkować… poprawą zdolności smakowych.

Wyrwali ci zęby mądrości? Zaskakujące wnioski naukowców
Usunięcie zębów mądrości może po latach poprawić smak (Getty Images)

Do tej pory mówiło się głównie, że usunięcie "ósemek" może wpływać raczej niekorzystnie na poczucie smaku u ludzi. W najnowszym badaniu naukowcy dowiedli, że jest zupełnie odwrotnie. Jedno z pierwszych badań analizujących długofalowy wpływ ekstrakcji zębów na smak opublikowano w czasopiśmie "Chemical Senses".

Smak a wyrwanie zębów mądrości. Zaskakujące wnioski

"Wcześniejsze badania wskazywały jedynie na niekorzystny wpływ na smak po ekstrakcji i powszechnie uważa się, że te efekty zanikają z czasem" – powiedział starszy autor Richard L. Doty, dyrektor Centrum Zapachu i Smaku na Uniwersytecie Pensylwanii, cytowany przez "Technology Networks".

To nowe badanie pokazuje nam, że funkcja smaku może się nieznacznie poprawić w okresie od operacji do 20 lat później. To zaskakujące, ale fascynujące odkrycie, które zasługuje na dalsze badania, aby lepiej zrozumieć, dlaczego funkcja ta się poprawia i co może to oznaczać klinicznie - dodał Doty.

On i współautorka Dane Kim, studentka trzeciego roku w University of Pennsylvania School of Dental Medicine, ocenili dane od 1255 pacjentów. W tej grupie 891 osób w ciągu ostatnich 20 lat miało wyrwany ząb mądrości, a 364 nie.

Test "identyfikacji całej jamy ustnej"

Test obejmował pięć różnych stężeń sacharozy, chlorku sodu, kwasu cytrynowego i kofeiny. Badani mieli popić każdy z tych roztworów, wymieszać w ustach, a następnie wypluć. Następnie wskazywali, czy roztwór ma słodki, słony, kwaśny czy gorzki smak.

Grupa ekstrakcyjna "pokonała" grupę kontrolną pod względem każdego z czterech smaków, a we wszystkich przypadkach kobiety miały lepszy smak od mężczyzn. To pierwsze badanie, które sugeruje, że ludzie, którym wyrwano zęby mądrości w odległej przeszłości, doświadczają poprawy (zazwyczaj od 3 do 10 proc.) zdolności smakowania.

Badanie silnie sugeruje, że ekstrakcja trzeciego trzonowca ma pozytywny, długoterminowy, choć subtelny wpływ na funkcję językowych ścieżek smakowych niektórych osób – powiedziała Kim.

Co może być tego powodem?

Zdaniem autorów mogą istnieć dwa powody takiego zjawiska. Po pierwsze, w wyniku ekstrakcji uszkodzenie nerwów oddziałujących na kubki smakowe z przodu jamy ustnej może skutkować zwiększeniem aktywności nerwów w kubkach smakowych w jej tylnej części, co zwiększa wrażliwość całej jamy ustnej.

Po drugie, nadwrażliwość po uszkodzeniu nerwów obwodowych po zabiegu chirurgicznym takim jak ekstrakcja została dobrze udokumentowana w innych kontekstach. Istnieją dowody, na przykład te uzyskane podczas badań na zwierzętach, że powtarzający się lekki dotyk, który może wystąpić podczas żucia, stopniowo uwydatnia reakcje nerwowe podrażnionej tkanki, co może prowadzić do postępującej, długotrwałej nadwrażliwości dotykowej.

Potrzebne są dalsze badania, aby określić mechanizm lub mechanizmy stojące za związaną z ekstrakcją poprawą funkcji smaku – powiedział Doty. - Efekty są subtelne, ale mogą zapewnić wgląd w to, jak długoterminowa poprawa funkcji nerwowych może wynikać ze zmiany środowiska, w którym nerwy się funkcjonują.
Zobacz także: Teoria czarnej dziury Stephena Hawkinga potwierdzona. Wielkie odkrycie naukowców
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić