Karolina Woźniak| 

Prosty przepis na łazanki. Obiad na kilka dni

2
Podziel się:

W polskiej kuchni łazanki najczęściej podaje się z kapustą, grzybami i kiełbasą. Danie bywa też często jedną z potraw wystawianych na stół wigilijny.

Łazanki to popularne polskie danie, które wykonasz bardzo szybko.
Łazanki to popularne polskie danie, które wykonasz bardzo szybko. (YouTube)

Łazanki to świetny pomysł na treściwy i smaczny obiad. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a raz wykonane mogą starczyć na 2-3 dni. Większość składników znajdzie się w każdej kuchni.

Prosty przepis na łazanki. Potrzebne składniki:

  • opakowanie makaronu łazanki
  • 500 g kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz, sól, ostra papryka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

Prosty przepis na łazanki. Sposób przygotowania

  • Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu
  • Obgotuj kapustę kiszoną z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
  • Po ugotowaniu dokładnie odcedź z wody i posiekaj
  • Pokrój boczek w paseczki, a kiełbasę w półplasterki
  • Na patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy, dodaj boczek i kiełbasę
  • Smaż ok. 10 minut i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę
  • Smaż kolejne 10 minut
  • Po tym czasie dodaj kapustę kiszoną i przyprawy - smaż kolejne 10 minut
  • Podsmażone mięso z kapustą przełóż do garnka, dodaj ugotowany makaron, dokładnie wymieszaj
  • Całość chwilkę podsmaż żeby smaki się połączyły

Zobacz także: Kotlety jajeczne. Wspomnienie z PRL-u

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić