Tym przepisem podbił świat. Nie żyje słynny cukiernik

50

Restaurator Ado Campeol, nazwany przez włoskie media "ojcem Tiramisu", zmarł w wieku 93 lat. Był właścicielem kultowej cukierni.

Tym przepisem podbił świat. Nie żyje słynny cukiernik
Ado Campeol (Twitter)

Ado Campeol był właścicielem Alle Beccherie, restauracji w północnych Włoszech. To tam miało powstać słynne tiramisu, które stało się jednym ze sztandarowych dań kuchni włoskiej. Campeol miał opracować je razem ze swoją żoną. Według współtwórcy deseru, szefa kuchni Roberto Linguanotto, danie było wynikiem wypadku podczas robienia lodów waniliowych.

Pan Linguanotto wrzucił trochę sera mascarpone do miski z jajkami i cukrem, a gdy zauważył przyjemny smak mieszanki, powiedział o tym swojemu szefowi. Postanowiono wykorzystać powstałą mieszankę i połączyć smaki. Tak powstało kultowe tiramisu. Dołączono je do menu cukierni w 1972 roku. Rodzina jednak nigdy nie opatentowała przepisu.

Trwa ładowanie wpisu:twitter

Od dawna toczą się spory dotyczące pochodzenia tiramisu. Jedno z twierdzeń mówi, że ​​było ono podawane jako afrodyzjak w domu publicznym w północnowłoskim mieście Trevisio.

Zobacz także: Kiedy strefy żółte i czerwone? Wiceminister zdrowia enigmatycznie o nowych obostrzeniach
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić