Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WEG
|

Babciny sposób na schabowego. Dodaj do panierki ten jeden składnik

8
Podziel się:

Apetycznie wyglądająca panierka do schabowego znowu odpada z kotleta? Jeśli chcesz tego uniknąć, wystarczy, że dodasz do panierki ten jeden dodatek, który całkowicie odmieni smak schabowego. Wykorzystaj babciną radę i ciesz się chrupiącą oraz złocistą panierką do schabowego.

Babciny sposób na schabowego. Dodaj do panierki ten jeden składnik
Kotlety schabowe to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni (Getty Images, Bartosz Luczak)

Kotlety schabowe to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Na smak widok mięsa w chrupiącej i złocistej panierce chcemy je jak najszybciej zjeść. Bardzo często jednak zdarza się, że panierka po kilku sekundach odpada z kotleta, co nie tylko psuje jego wygląd, ale przede wszystkim smak.

Pierwszą kwestią, o której musimy pamiętać, przygotowując schabowe, jest ich natychmiastowe panierowanie zaraz przed tym, jak zamierzamy je usmażyć. W przeciwnym wypadku, gdy opanierujemy kotlety wcześniej i dopiero po jakimś czasie położymy je na rozgrzaną patelnię, panierka niemal od razu odpadnie. 

Co dodać do panierki na schabowe?

Tajemniczymi składnikami, które sprawią, że panierka ze schabowego już nigdy nie odpadnie, są sól oraz olej. Do przygotowania panierki potrzebujemy jajko, które roztrzepujemy z odrobiną soli. Podczas roztrzepywania dodajemy do naszej masy również olej. Polecanym sposobem jest także wymieszanie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną 1:1. 

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od schabowego?

Przed panierowaniem schabowym przede wszystkim musimy je dokładnie osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym. Osuszając mięso, zminimalizujemy ryzyko odpadnięcia panierki z kotletów. Panierowane schabowe, podobnie jak każde inne panierowane mięso, powinno smażyć się wyłącznie na bardzo rozgrzanym tłuszczu.

Jeśli patelnia nie była odpowiednio rozgrzana, panierka najprawdopodobniej będzie odpadać. Warto jednak pamiętać, że patelnia nie może być również zbyt gorąca. Jeśli kotlety zaczynają się palić, wówczas szybko musimy zmniejszyć moc palnika. 

Zobacz także: Idealny schabowy. Podpowiadamy jak go przyrządzić
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
Nara
5 dni temu
Autor pisze zeby dodac jeden skladnik. Sol i olej to dwa skladniki
Jack
5 dni temu
A czy można już pisać o kulcie ban dery
Kucharka
5 dni temu
Te na zdjęciu wcale nie wyglądają apetycznie
LLLLL
6 dni temu
Kto to wypisuje. Czarnek musi to kontrolować.
Gość
6 dni temu
Ani słowa o bułce tartej która jest podstawą.
Agata🐍
6 dni temu
Sól tajemniczym składnikiem panierki 🤣🤣🤣🤣
Ewa
6 dni temu
Mi nigdy panierka nie odpada.A gdyby odpadła, to też bym zjadła. Urojone problemy.
rys
6 dni temu
faktycznie odkryliście Amerykę..
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić