Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Pojawia się podczas smażenia. Czy jest szkodliwa dla zdrowia?

7
Podziel się

Gdy smażymy kotlety mielone, na patelni czasem pojawia się woda. Czy to oznacza, że wybraliśmy mięso słabej jakości? Przeczytaj, skąd bierze się woda podczas smażenia mięsa mielonego i jak zapobiec jej powstawaniu.

Wybierając mięso mielone warto sprawdzić jego skład
Wybierając mięso mielone warto sprawdzić jego skład (getty images)
bETxEaSt

Kupując mięso mielone pamiętajmy, by stawiać na produkty jak najlepszej jakości. Gdy wybieramy mięso pakowane, warto zwrócić uwagę na termin przydatności oraz składniki wymienione na etykiecie. Ważne żeby produkt zawierał jak najwięcej mięsa i jak najmniej sztucznych dodatków oraz ulepszaczy smaku czy zapachu.

Jeżeli decydujemy się na kupowanie mięsa na stoisku, możemy wybrać kawałek, który według nas wygląda najlepiej. Mięso jest wtedy mielone na naszych oczach i mamy większą pewność, że produkt jest mniej tłusty i nie zawiera szkodliwych konserwantów.

bETxEaSv

W mięsie mielonym zawsze znajdziemy pewne ilości wody. Jeśli myślisz, że biała woda, która pojawia się podczas smażenia świadczy o tym, że mięso jest słabej jakości, to jesteś w błędzie. Okazuje się, że obecność wody jest spowodowana niewłaściwą techniką smażenia mięsa. Zbyt duża ilość mięsa na patelni powoduje spadek temperatury smażenia. W takiej sytuacji mięso nie zdąży ‘’się zamknąć” i zacznie oddawać wodę.

Najlepszym rozwiązaniem jest położenie na patelni mniejszej ilości mięsa lub wrzucenie go na rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu pory zdążą się zamknąć i woda nie wydostanie się na zewnątrz. Watro wiedzieć też, że chude mięso mielone, które pochodzi z mięśni szkieletowych zawiera większą ilość wody.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bETxEaSW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(7)
Ziuta369
9 miesięcy temu
To nie jest tylko woda, gdyby tak było to spoko.To jest wypełniacz który (sztuczne białko i nie tylko), jest dodawany przez specjalne wtryskiwacze,by zwiększyć masę mięsa.Przy kupowaniu np szynki,jako gotowego produktu, proszę pytać jaki jest %mięsa,zdziwicie się,jest np 40%,reszta to wypełniacze.
Luluya
9 miesięcy temu
Mięso jest spuchnięte to ma dużo wody, to taki trik producentów i przetwórców padliny
Funia
9 miesięcy temu
Zacznijmy od tego, że w każdym mięsie jest woda! Kupuję karkówkę i mielę ją w domu, zapewniam was że też w nim jest woda. Kotlet mielony solidnie obtoczony w bułce tartej nie wydziela żadnych płynów. Smacznego.
bETxEaSX
Natalia
9 miesięcy temu
Zastanawiam się, skąd przy postach reklamujących stręczycielstwo, czy strony infekujące telefon tyle plusów. Chyba czas przestać odwiedzać o2
Natalia
9 miesięcy temu
Zastanawiam się, skąd przy postach reklamujących stręczycielstwo, czy strony infekujące telefon tyle plusów. Chyba czas przestać odwiedzać o2
Natalia
9 miesięcy temu
Zastanawiam się, skąd przy postach reklamujących stręczycielstwo, czy strony infekujące telefon tyle plusów. Chyba czas przestać odwiedzać o2. Zgłoś post nic nie daje.
Gosc
9 miesięcy temu
A moze do miesa dolewana jest wida i wiekszos objetosciowo -wagowa rosnie i dlatego na patelni jest woda
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić