Dodaj do farszu zamiast grzybów. Goście poproszą o dokładkę

15

Unoszący się w powietrzu zapach skutecznie potrafi zaostrzyć apetyt na świąteczne dania, dlatego podczas Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierogów. Co zrobić, gdy jednak któryś z gości nie przepada za farszem z kapustą i grzybami? Rozwiązaniem jest zastępczy składnik.

Dodaj do farszu zamiast grzybów. Goście poproszą o dokładkę
Czym zastąpić grzyby w pierogach? (Adobe Stock, Maciej Kwasizur)

W Boże Narodzenie na świątecznym stole koniecznie muszą znaleźć się pierogi. Tradycyjnie ich farsz powinien zawierać kapustę i grzyby. Jak wiadomo, ile osób tyle różnych gustów, dlatego też zdarza się, że dodatek grzybów nie wszystkim posmakuje.

Aby uniknąć dodatkowego powodu kłótni, warto zastąpić grzyby innym składnikiem. Tak przygotowany farsz z pewnością podbije podniebienia wszystkich gości. Alternatywą dla grzybów może być biały ser, który pokochają także wielbiciele tradycyjnych smaków.

Przepis na świąteczne pierogi bez użycia grzybów

Pomimo popularności pierogów z kapustą i grzybami, te z białym serem i kapustą, wszystkich wprawią w zachwyt. Dlaczego warto zamienić grzyby na twaróg? Ten zdrowy, białkowy i bogaty w wapń składnik z pewnością dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych. Mimo że jest to zaskakujący sposób na wigilijną potrawę, podczas zbliżających się świąt warto go przetestować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pierogi, które zawsze się udają

Do przygotowania ciasta potrzebujesz 1 jajko, pół kilograma mąki, 2 łyżki oleju, ciepłą wodę oraz sól. Z kolei farsz przyrządzisz z 200 g twarogu, 1 główki białej kapusty, 1 cebuli, masła oraz soli i pieprzu.

Poszatkowaną kapustę ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy kapusta zrobi się miękka, wyciągnij ją z garnka i odstaw do wystygnięcia. Wystudzone warzywo odciśnij z nadmiaru wody, używając ścierki kuchennej lub ręcznika papierowego. W naczyniu umieść kapustę, rozdrobniony twaróg i cebulę. Dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj.

Czas zabrać się za ciasto. Umieść wszystkie składniki potrzebne do jego wyrobienia na stolnicy lub dużej desce. Ugniataj tak, aby stworzyć sprężystą masę. Za pomocą szklanki wytnij krążki, a na każdej porcji po łyżeczce serowo-kapuścianego farszu.

Pierogi wrzuć do garnka i gotuj przez ok. 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pamiętaj, że podany czas jest orientacyjny, a kluczowa jest obserwacja pierogów. Czas gotowania może się różnić w zależności od średnicy pieroga oraz grubości ciasta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: KM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić