aktualizacja 

Nigdy nie kupuj takiego majonezu. Chodzi o jeden składnik

98

Majonez to jeden z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych "dodatków" do potraw. Niezależnie od tego, przez jaką firmę jest produkowany, warto zwracać uwagę przede wszystkim na jego skład. Dlaczego? Może się okazać, że znajdziesz w nim składnik, na który musisz uważać.

Nigdy nie kupuj takiego majonezu. Chodzi o jeden składnik
Uwielbiasz majonez? Oto składnik, na który musisz uważać (Getty Images, AtlasStudio)

Majonez jest niekwestionowanie uwielbiany przez miliony Polaków. Dziś w popularnych sklepach dostępna jest już nie tylko jego "tradycyjna" wersja, ale i również wegańska, co z pewnością jest bardzo dużym ułatwieniem dla wielu osób. Niezależnie jednak od tego, jaką wybierasz na co dzień, musisz wiedzieć, że wśród składników znajduje się jeden, który może być dla ciebie szkodliwy.

Składnik majonezu, na który musisz uważać

Tajemniczy składnik majonezu, o którym mowa to E385 - konserwant, dzięki któremu produkt jest znacznie dłużej przydatny do spożycia. Choć został oficjalnie dopuszczony do używania przez wiele organizacji, powinieneś uważać na produkty, które go zawierają.

Wszystko z powodu tego, że E385 w połączeniu z innymi konserwantami - tzw. "E", może być niebezpieczny w nadmiarze. Jak podkreśliła Katarzyna Bosacka w jednym ze swoich postów w mediach społecznościowych, konserwant ten jest zakazany m.in. w Australii.

Duża ilość E385 może zaburzać wchłanianie niektórych składników mineralnych np. żelaza. Do tego powodować wymioty, biegunkę czy skurcze mięśni brzucha - napisała ekspertka.

Katarzyna Bosacka o najpopularniejszym majonezie w Polsce

Katarzyna Bosacka postanowiła niedawno przyjrzeć się najpopularniejszemu majonezowi wśród Polaków - "Majonezowi Dekoracyjnemu" marki Winiary. Dziennikarka zwróciła uwagę na to, z jakich składników powinien składać się tradycyjny majonez, a co w porównaniu do tego zawiera majonez produkowany przez firmę Winiary.

"Majonez powinien składać się tak naprawdę z żółtek jaj, oleju, octu, musztardy, soli i odrobiny cukru. To wszystko" - zaznaczyła Katarzyna Bosacka.

Niestety w wielu sklepowych majonezach znajduje się składnik o tajemniczej nazwie – sól wapniowo-disodowa EDTA (E385). Znajdziemy go także w majonezie Winiary i wielu innych - dodała, sugerując tym samym, że "najpopularniejszy majonez w Polsce" nie należy do najzdrowszych.

Wniosek? Najlepszym majonezem będzie ten, który zrobisz samodzielnie w domu.

Trwa ładowanie wpisu:instagram
Zobacz także: Przepis na wegański majonez. Jest prostszy niż może się wydawać

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Autor: ALLE
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić