Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
oprac. KOH
|
aktualizacja

Wyrzucasz tę część mandarynki? To błąd, okazuje się, że jest najzdrowsza

4
Podziel się

Okazuje się, że to nie miąższ mandarynki jest najzdrowszą częścią tego soczystego owocu. Najbardziej bogata w składniki odżywcze jest prawie niewidzialna skórka. Gdzie się znajduje się i jakie witaminy zawiera? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule poniżej.

Wyrzucasz tę część mandarynki? To błąd, okazuje się, że jest najzdrowsza
Mandarynki to bardzo zdrowe owoce (Adobe Stock) (witanet)

Mandarynki często nazywane są młodszymi siostrami pomarańczy. Niemniej jednak owoce te są nie tylko od nich mniejsze, ale według opinii smakoszy cytrusów, także słodsze. Mandarynki to ulubiony owoc Polaków zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Są niezwykle smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe, zwłaszcza jeśli chodzi o jedną z niepozornych części tego soczystego owocu.

Albedo, czyli samo zdrowie

Najzdrowszą częścią mandarynki jest albedo, czyli niezwykle cienka i biała skórka, która pokrywa owoc. Jest ona tzw. pośrednikiem między pomarańczową skórką, a soczystym miąższem owocu. Wielu uważa, że albedo to najbardziej niesmaczna część mandarynki i pewnie jest w tym sporo racji. Nie zmienia to jednak faktu, że część tę uważa się również za najzdrowszą.

A jakie są korzyści płyną ze spożywania albedo? Dzięki tej cieniutkiej skórce układ pokarmowy funkcjonuje znacznie lepiej, a to za sprawą bogatych pektyn, które zwalczają w organizmie nadmiar cholesterolu. Albedo to także tzw. źródło młodości. Zawiera bowiem moc witamin, które mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Biała skórka to błonnik niemalże w czystej postaci. Dzięki niemu uczucie sytości zachowasz na dłużej.

Zdrowe cytrusy

Pewnie zastanawiasz się, jakie właściwości zdrowotne ma albedo w połączeniu z miąższem mandarynki. Bogata zawartość witamin A i C w spożywanych cytrusach wspomaga układ odpornościowy i hamuje naturalny proces starzenia się skóry. Ma ona także pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca oraz mózgu. Co więcej, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Do takich wniosków doszli naukowcy z Jeju National University.

Zobacz także: Jak wywabić plamy z obrusa. Kilka domowych i sprawdzonych sposobów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(4)
Beton
2 miesiące temu
siekaj ze skórkami
alfi
2 miesiące temu
Nie raz mandarynki są kwaśne jak ocet siedmiu zlodziei, nie raz trudno je obrać ze skórki, nie raz ta skótrką w środku jest twarda jak łyko.
Mandaryn
2 miesiące temu
Mandarynkę szamam w całości.
DIEDETYK
2 miesiące temu
MOŻE SKÓRKI MAJĄ WITAMINY ALE ZA NIM DO NAS DOJADĄ JAKIE STOSUJĄ KONSERWANTY I JAK JE NEUTRALIZOWAĆ
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić