Alternatywa dla kotletów mielonych. Przygotuj pieczeń rzymską

1

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Wypróbuj pieczeń rzymską, z mięsa mielonego. Jest doskonałą alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych. Pieczeń jest smaczna także na zimno np. jako dodatek do pieczywa.

Alternatywa dla kotletów mielonych. Przygotuj pieczeń rzymską
Pieczeń (Pixabay)

Pieczeń rzymska zawdzięcza swoją nazwę prawdopodobnemu pochodzeniu — w starożytnym Rzymie przygotowywano ją już w IV —V wieku n.e. wieku. Dziś jest to danie przygotowywane na znane na świecie, a w Niemczech, Skandynawii czy Belgii jest uznawane za danie narodowe.

Pieczeń rzymska. Potrzebne składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Pieczeń rzymska. Sposób przygotowania:

  • kajzerkę rozmocz w mleku lub w wodzie
  • do miski włóż mięso, dodaj bułkę i wymieszaj
  • dodaj jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz
  • jeśli masa wydaje się zbyt rzadka dodaj bułki tartej
  • z masy uformuj podłużny wałek i obtocz go w bułce tartej
  • mięso przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy (podłużnej, keksówki)
  • piecz około 50 minut w temp. 180 stopni
  • od czasu do czasu podlewaj wytopionym tłuszczem, aby mięso nie było suche
  • dwie cebule pokrój w drobną kostkę, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę
  • całość duś na łyżce oleju
  • po 5 -10 minutach dolej śmietanę i wymieszaj całość
  • gotową pieczeń podawaj z cebulowym sosem
  • opcjonalnie do środka pieczeni można włożyć jaja ugotowane na twardo.
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić