Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|

Babciny deser w 10 minut. Przepis na ciasto agrestowe

5
Podziel się:

Wystarczy Ci 10 minut, by przygotować te idealnie puszyste i smakowicie owocowe ciasto. Przepyszny agrest to doskonała propozycja letniego, lekkiego deseru. Sprawdzi się wszędzie i z każdej okazji. Mniam!

Babciny deser w 10 minut. Przepis na ciasto agrestowe
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ciasto agrestowe? Nasze babcie miały na takie smakołyki prawdziwe pomysły. Nie czekaj i przekonaj się już teraz, póki sezon na agrest trwa. To prawdziwe niebo w gębie!

Ciasto agrestowe. Składniki:

  • 4 całe jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 zapach waniliowy lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 5 łyżek oleju roślinnego, na przykład rzepakowego,
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300-400 g agrestu.

Ciasto agrestowe. Wykonanie:

  • Składniki dzielimy na dwa. W każdej grupie muszą się znaleźć trzy produkty. Owoce nie wchodzą w skład naszej wyliczanki.
  • Pierwsze trzy składniki z listy ucieramy na gładką masę.
  • Cztery całe jajka, szklankę cukru i zapach lub cukier waniliowy ubijamy mikserem, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
  • Podczas ubijania mikserem na wysokich obrotach może zrobić się nawet biała.
  • To zupełnie normalne, wręcz wskazane.
  • Następnie łączymy kolejne trzy składniki z naszej listy - olej roślinny, mąkę i proszek do pieczenia.
  • Wszystko razem mieszamy.
  • Dobrze wcześniej przesiać mąkę przez sito.
  • Łączymy składniki z dwóch grup.
  • Mieszamy, aż do idealnego połączenia.
  • Ciasto agrestowe potrzebuje jeszcze samego agrestu.
  • Myjemy go pod bieżącą wodą.
  • Oddzielamy od siebie.
  • Osuszone owoce przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną tłuszczem.
  • Część owoców zostawiamy.
  • Wylewamy ciasto na agrest.
  • Wyrównujemy wierzch, posypujemy pozostałymi owocami.
  • Lekko uklepujemy łyżką.
  • Nastawiamy piekarnik i czekamy, aż osiągnie temperaturę 180 stopni.
  • Wstawiamy ciasto agrestowe i pieczemy je około 50 minut lub momentu, gdy osiągnie złoty kolor, a patyczek wsunięty do ciasta będzie suchy.
  • Gotowe!


Teraz wystarczy wystudzić ciasto i posypać je obficie cukrem pudrem. Smacznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(5)
autorze tekst...
miesiąc temu
nigdy TE ciasto-zawsze TO ciasto! doucz sie bo wstyd za takie bledy!!!!!!!!!!!!!!
tragedia.
miesiąc temu
Nasze babcie...ale ktorych? moja babcia nie miala miksera a tego przepisu zapewne w ogole nie zna
Vagabunda
miesiąc temu
A na koniec wychodzi mega zakalec. Przepis może ok, ale opus do kitu. Połączyć dwa pierwsze składniki z piątym, a na koniec dodać ósmy.
ania
miesiąc temu
a poleci ktos dobry mikser?
Nonsens
miesiąc temu
Deser w 5 minut🤣🤣🤣🤣🤣kto to pisze, bosze eeee. Ale pieczemy 50!!!!!!!brawo.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić