Babka czekoladowa z przepisu babci. Dodaj ten sekretny składnik

6

Zastanawiałaś się kiedyś, jak nasze babcie to robią, że ich ciasta są zawsze takie pyszne? No cóż... mają swoje sekrety. Przykładowo, żeby babka czekoladowa była taka pyszna i puszysta, należy dodać do niej... majonezu. Przekonaj się już dziś, niebo w gębie!

Babka czekoladowa z przepisu babci. Dodaj ten sekretny składnik
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Babka czekoladowa babci to przepis z jednej strony banalnie prosty. Z drugiej zaś - dowiesz się z niego, że przy użyciu majonezu możesz sprawić, że będzie smakować jak nigdy wcześniej. Smacznego!

Babka czekoladowa babci. Składniki

  • 120 g mąki pszennej (typ do 550) – około ¾ szklanki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka rozmiar L 
  • 6 łyżek z górką majonezu – to jest około 160 g 
  • 160 g cukru
  • 3 łyżki z górką kakao ciemnego (około 30 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • opcjonalnie starta skóra z pomarańczy
  • na polewę: 75 g cukru pudru, 100 g masła, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny, 4 łyżki mleka

Babka czekoladowa babci. Wykonanie:

  • Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
  • Następnie dodać majonez, otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksować, żeby składniki się połączyły.
  • Na sitko przełożyć pozostałe sypkie składniki i przesiać stopniowo do ciasta, miksując na wolnych obrotach, do połączenia się składników.
  • Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki.
  • Babkę piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Upieczoną babkę, wybić z foremki i odstawić do wystudzenia.
  • Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
  • Aby przygotować polewę, należy do żelatyny dodać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Do rondelka przełożyć masło i przez chwilę podgrzewać, żeby się częściowo rozpuściło, następnie dodać kakao, cukier puder i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły.
  • Rondelek zdjąć z kuchenki, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
  • Letnią polewą udekorować babkę.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić