Babka czekoladowa z przepisu babci. Dodaj ten sekretny składnik
Zastanawiałaś się kiedyś, jak nasze babcie to robią, że ich ciasta są zawsze takie pyszne? No cóż... mają swoje sekrety. Przykładowo, żeby babka czekoladowa była taka pyszna i puszysta, należy dodać do niej... majonezu. Przekonaj się już dziś, niebo w gębie!
Źródło zdjęć: © YouTube
Babka czekoladowa babci to przepis z jednej strony banalnie prosty. Z drugiej zaś - dowiesz się z niego, że przy użyciu majonezu możesz sprawić, że będzie smakować jak nigdy wcześniej. Smacznego!
Babka czekoladowa babci. Składniki
- 120 g mąki pszennej (typ do 550) – około ¾ szklanki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka rozmiar L
- 6 łyżek z górką majonezu – to jest około 160 g
- 160 g cukru
- 3 łyżki z górką kakao ciemnego (około 30 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- opcjonalnie starta skóra z pomarańczy
- na polewę: 75 g cukru pudru, 100 g masła, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka żelatyny, 4 łyżki mleka
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Babka czekoladowa babci. Wykonanie:
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.
- Następnie dodać majonez, otartą skórkę z pomarańczy i przez chwilę miksować, żeby składniki się połączyły.
- Na sitko przełożyć pozostałe sypkie składniki i przesiać stopniowo do ciasta, miksując na wolnych obrotach, do połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki.
- Babkę piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Upieczoną babkę, wybić z foremki i odstawić do wystudzenia.
- Wystudzoną babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
- Aby przygotować polewę, należy do żelatyny dodać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Do rondelka przełożyć masło i przez chwilę podgrzewać, żeby się częściowo rozpuściło, następnie dodać kakao, cukier puder i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły i połączyły.
- Rondelek zdjąć z kuchenki, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
- Letnią polewą udekorować babkę.
Źródło artykułu: o2pl