Zakiś kapustę w ten sposób. Bez krojenia i szatkowania

Kiszenie kapusty to nie tylko tradycja, ale także sposób na zdrowie. Mało osób wie, że kapustę można zakisić w całości. Podpowiadamy, jak to zrobić i do czego wykorzystać taką kapustę.

Małgorzata Badur

Kiszenie kapusty to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, znana już w starożytności. Proces ten wzbogaca kapustę w probiotyki i sprawia, że staje się ona nie tylko smacznym dodatkiem do dań, ale także skarbnicą zdrowotnych korzyści.

Kiszona kapusta jest bogata w witaminy C, K oraz z grupy B. Zawiera również minerały takie jak potas, wapń i magnez. Dzięki temu jej spożycie wspiera układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry oraz działa korzystnie na układ krążenia.

Proces fermentacji kapusty produkuje kwas mlekowy, który promuje równowagę flory bakteryjnej jelit. To naturalny probiotyk, wspierający trawienie i regulujący pracę jelit. Dobroczynne bakterie sprzyjają również ochronie przed infekcjami i poprawie ogólnego samopoczucia.

Jak zakisić kapustę w całości?

Najczęściej kisi się kapustę poszatkowaną, jednak można także zakisić główki kapusty w całości. Jak to zrobić?

Aby przygotować kiszoną kapustę w całości, zacznij od wyboru odpowiednich główek. Najlepiej sprawdzają się średnie lub mniejsze główki, które łatwiej zmieszczą się w naczyniu. Usuń zewnętrzne liście i delikatnie natnij głąb. Ułatwi to przenikanie solanki i przyspieszy fermentację.

Następnie kapustę ułóż ciasno w kamionkowym lub szklanym naczyniu, głąbem do góry. Każdą warstwę zalej solanką przygotowaną z przegotowanej i ostudzonej wody oraz soli w proporcji około 20–25 gramów na litr. Kapusta musi być całkowicie zanurzona w zalewie, dlatego należy ją obciążyć, na przykład talerzem i kamieniem lub innym ciężkim przedmiotem, aby zapobiec wypływaniu główek na powierzchnię.

Fermentacja odbywa się w dwóch etapach. Najpierw zostaw naczynie z kapustą w temperaturze pokojowej (około 18–22°C) na kilka dni. Zobaczysz wtedy bąbelki i poczujesz charakterystyczny, lekko kwaskowy zapach – to znaczy, że bakterie intensywnie pracują. Następnie przenieś naczynie w chłodniejsze miejsce (poniżej 10°C). Tam kapusta będzie spokojnie dojrzewać, nabierając głębi smaku. Po 3–4 tygodniach kiszona kapusta będzie już dobra do jedzenia, ale prawdziwy, bogaty smak zyska po mniej więcej dwóch miesiącach.

Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady