Ciasto Prince Polo. Smakuje jak popularne batoniki

7

Prince Polo to wyjątkowe ciasto na specjalne okazje. Składa się z kilku przepysznych warstw, a do kremu dodaje się pokruszone wafelki, przez co smakuje jak popularne batony. Po kilku godzinach w lodówce jest staje się deserem doskonałym na lato.

Ciasto Prince Polo. Smakuje jak popularne batoniki
Ciasto czekoladowe. (Getty Images)

Ciasto Prince Polo, chociaż może wydawać się skomplikowane, jest bardzo proste w przygotowaniu. Z pewnością pozytywnie zaskoczy domowników lub gości. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Ciasto Prince Polo. Sposób wykonania:

Beza:

  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 zmielonych orzechów włoskich
  • 100 posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g posiekanych wafelków Prince Polo


Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 320 g masła
  • 1 czekolada mleczna
  • 100 g pokruszonych wafelków Prince Polo
  • 100 ml spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki
  • mleka
  • Dodatkowo: duża paczka herbatników

Ciasto Prince Polo. Sposób wykonania:

  • białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier
  • cały czas miksując wsypuj pozostałe składniki (możesz także wmieszać je szpatułką)
  • masę przelej do blaszki o wymiarach 35×25cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut
  • wyjmij bezę z piekarnik i zostaw do wystudzenia
  • przygotuj biszkopt: białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując
  • dodaj żółtka i zmiksuj
  • wsyp przesiane, suche składniki delikatnie wymieszaj szpatułką
  • masę przelej do tej samej blaszki, w której była pieczona beza
  • piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 -25 minut
  • wyjmij i pozostaw do ostygnięcia
  • krem: szklankę mleka zagotuj, a resztę zmiksuj z żółtkami, mąkami i cukrem
  • wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj do zgęstnienia
  • zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystudzenia
  • miękkie masło utrzyj do puszystości, stopniowo dodając ostudzony budyń
  • na koniec dodaj pokruszone wafelki Prince Polo, posiekaną czekoladę oraz spirytus i zmiksuj
  • polewa czekoladowa: mleko i cukier puder umieść w garnuszku
  • podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru
  • następnie dodaj pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewając na małym ogniu
  • zdejmij garnuszek z ognia i wsyp przesiane kakao
  • dobrze wymieszaj i odstaw na bok do zgęstnienia
  • na kakaowy biszkopt wyłóż połowę kremu i przykryj bezą
  • na nią wyłóż resztę kremu i wyłóż herbatniki
  • wierzch polej polewą czekoladową
Zobacz także: Smacznego: przepis na białkowe placuszki
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić