Obiad we włoskim stylu za... 5 złotych! Przepis Katarzyny Bosackiej

32

Kiedy wszystko drożeje w zastraszającym tempie, wyjątkowo przydatne mogą okazać się przepisy na tanie obiady. Swoim pomysłem na niedrogie, a pyszne danie, podzieliła się Katarzyna Bosacka. Według jej wyliczeń, na porcję smakowitych gnocchi ze szpinakiem wydamy tylko... 5 złotych!

Obiad we włoskim stylu za... 5 złotych! Przepis Katarzyny Bosackiej
Przepis na gnocchi według Katarzyny Bosackiej (Facebook, Getty Images, @Katarzyna Bosacka "Wiem co jem")

Katarzyna Bosacka to obecnie jedna z najbardziej lubianych prezenterek telewizyjnych w Polsce. Zajmuje się przede wszystkim poradami żywieniowymi i zagadnieniami konsumenckimi. Jej program "Wiem, co jem i wiem, co kupuje" cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w czasach, kiedy w wyniku galopującej inflacji większość Polaków na zakupach każdą złotówkę musi oglądać z dwóch stron.

Bosacka jest także aktywna w sieci. Na platformie YouTube regularnie dzieli się z fanami przepisami na zdrowe i tanie obiady. Tym razem nagranie z instruktażem pojawiło się na kanale sieci "Carrefour" w ramach nowego cyklu "Mądry obiad do 5 zł za osobę". Zdaniem Bosackiej, właśnie tyle będą kosztować składniki na porcję pysznych gnocchi ze szpinakiem w kremowym, śmietanowym sosie.

Przepis Bosackiej na obiad za 5 złotych. Gnocchi ze szpinakiem. Potrzebne składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków, mogą być z poprzedniego obiadu
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g twardego sera (parmezan, bursztyn, grana padano)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przepis Bosackiej na obiad za 5 złotych. Gnocchi ze szpinakiem. Sposób przygotowania

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  • Szpinak rozmroź i przełóż na sito, by obciekła z niego woda.
  • Odsączony szpinak połącz z ziemniakami w misce, dodaj jajko i mąkę.
  • Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej, wszystko wymieszaj.
  • Z powstałego ciasta ulep małe kluski wielkości kopytek.
  • Kluski wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez parę minut, aż będą sprężyste.
  • W międzyczasie przygotuj sos. Na rozgrzaną patelnię wylej śmietanę, dorzuć starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podgrzej, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Kluski wyłóż na talerz i polej sosem.

Domowe gnocchi możesz z wierzchu posypać dodatkowo startym serem, a dla lepszej prezentacji - posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz także: Dobry przepis na roślinne burgery
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić