Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Ciasto z czterech składników. Pyszny i prosty w przygotowaniu deser

1

Do przygotowania tego deseru wystarczą nam składniki, które znajdziemy w większości polskich kuchni. Do tego zamiast spędzać godziny na mieleniu orzechów, będziemy mogli wykorzystać gotowy produkt. Tak wykonane ciasto nie tylko zaoszczędzi nasz czas, ale i będzie świetnie smakować!

Ciasto z czterech składników. Pyszny i prosty w przygotowaniu deser
Smaczne ciasto orzechowe można przygotować nawet z czterech składników (Getty Images, Thais Ceneviva)

Kluczowym składnikiem tego ciasta jest masło orzechowe. Wbrew pozorom jego użycie nie oznacza, że deser straci na smaku. Wręcz przeciwnie – po wyjęciu gotowego przysmaku z piekarnika okaże się, że masło orzechowe to zarówno idealny składnik słodyczy, jak i wypieków.

Ciasto orzechowe: potrzebne składniki

  • 5 łyżek masła orzechowego (wybierz wariant z kawałkami orzechów)
  • 4 jajka
  • szklanka mąki

Ciasto orzechowe: sposób przygotowania

  • Rozbij jajka, starannie oddzielając białka od żółtek, które połączysz z cukrem. Z kolei białko posłuży do ubicia piany.
  • Umieść wszystkie wykorzystane dotychczas składniki w jednej misce i dodaj do nich masło orzechowe.
  • Wymieszaj składniki tak, by utworzyły jednolitą masę. Następnie nasyp do miski mąki i ugniataj wszystko, dopóki nie powstanie ciasto.
  • Zanim umieścisz ciasto w blaszce do pieczenia, dokładnie natrzyj ją masłem. W ten sposób unikniesz ewentualnego przyklejenia się deseru do spodu.
  • Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjmij z piekarnika po 25-30 minutach.

Wyjmij gotowe ciasto i pozostaw, aż ostygnie. Jeśli wolisz zjeść je na ciepło, dobrym pomysłem będzie dodanie kulki lodów. Smacznego!

Zobacz także: Zobacz też: Jak uniknąć zakalca?
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić