Coś słodkiego od Wachowicz. Przepis na ciasto z programu "Ewa gotuje"

17

To ciasto podbiło już podniebienia fanów programu "Ewa gotuje", a teraz czas, by podbiło też Wasze. Jest pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Mniam!

Coś słodkiego od Wachowicz. Przepis na ciasto z programu "Ewa gotuje"
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Z ciastem od Ewy Wachowicz jest jak z patrzeniem na nią. Zjesz raz, będziesz chcieć cały czas. A to ciasto jest wyjątkowo słodkie i kuszące. Ostrzegamy - na jednym kawałku się nie skończy!

Ciasto Ewy Wachowicz. Składniki:

  • herbatniki, 5 podwójnych paczek
  • budyń waniliowy z cukrem, 2 opakowania
  • mleko, 0,7 litra
  • gotowa krówka w puszce, 1 szt.
  • margaryna, 1,5 kostki
  • dżem z czarnej porzeczki, mały słoik
  • płatki migdałowe, 1 opakowanie
  • krakersy, duża paczka
  • śmietana 30%, 300 ml
  • mleko w proszku, 2 łyżeczki

Ciasto Ewy Wachowicz. Wykonanie:

  • Rozkładamy na dużej blaszce herbatniki, tak by zajęły cały spód.
  • Gotujemy 2 budynie w 0,7 litrze mleka.
  • Ostudzony rozcieramy mikserem z 1,5 kostki margaryny by powstał gładki krem (margarynę wrzucamy po kawałku, wtedy łatwiej rozmiesza nam się budyń).
  • Na rozłożonych herbatnikach nakładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
  • Na to nakładamy krówkę z puszki (by krówka dobrze się rozsmarowywała trzeba ją wcześniej podgrzewać na wolnym ogniu w garnku z wodą).
  • Następnie układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym.
  • Ubijamy śmietanę. Jak będzie sztywna dodajemy 2 łyżeczki mleka w proszku, by później nie pojawiła się na niej woda.
  • Na koniec posypujemy ciasto prażonymi na suchej patelni (ostudzonymi) płatkami migdałów.
  • Ciasto wkładamy do lodówki, by dobrze je schłodzić.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić