Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KLS
|
aktualizacja

Coś słodkiego od Wachowicz. Przepis na ciasto z programu "Ewa gotuje"

9
Podziel się:

To ciasto podbiło już podniebienia fanów programu "Ewa gotuje", a teraz czas, by podbiło też Wasze. Jest pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Mniam!

Coś słodkiego od Wachowicz. Przepis na ciasto z programu "Ewa gotuje"
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Z ciastem od Ewy Wachowicz jest jak z patrzeniem na nią. Zjesz raz, będziesz chcieć cały czas. A to ciasto jest wyjątkowo słodkie i kuszące. Ostrzegamy - na jednym kawałku się nie skończy!

Ciasto Ewy Wachowicz. Składniki:

  • herbatniki, 5 podwójnych paczek
  • budyń waniliowy z cukrem, 2 opakowania
  • mleko, 0,7 litra
  • gotowa krówka w puszce, 1 szt.
  • margaryna, 1,5 kostki
  • dżem z czarnej porzeczki, mały słoik
  • płatki migdałowe, 1 opakowanie
  • krakersy, duża paczka
  • śmietana 30%, 300 ml
  • mleko w proszku, 2 łyżeczki

Ciasto Ewy Wachowicz. Wykonanie:

  • Rozkładamy na dużej blaszce herbatniki, tak by zajęły cały spód.
  • Gotujemy 2 budynie w 0,7 litrze mleka.
  • Ostudzony rozcieramy mikserem z 1,5 kostki margaryny by powstał gładki krem (margarynę wrzucamy po kawałku, wtedy łatwiej rozmiesza nam się budyń).
  • Na rozłożonych herbatnikach nakładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
  • Na to nakładamy krówkę z puszki (by krówka dobrze się rozsmarowywała trzeba ją wcześniej podgrzewać na wolnym ogniu w garnku z wodą).
  • Następnie układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym.
  • Ubijamy śmietanę. Jak będzie sztywna dodajemy 2 łyżeczki mleka w proszku, by później nie pojawiła się na niej woda.
  • Na koniec posypujemy ciasto prażonymi na suchej patelni (ostudzonymi) płatkami migdałów.
  • Ciasto wkładamy do lodówki, by dobrze je schłodzić.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
iisz
4 miesiące temu
Robiłam to ciasto już kilkanaście lat temu
OMG
4 miesiące temu
To ciasto chyba sprzed dwóch dekad: margaryna?😱
Mja
4 miesiące temu
Znam to ciasto pod nazwą 3bit. Jest smaczne ale mega tuczące.
Jack
4 miesiące temu
Jeżeli ciasto jest tak apetyczne jak Wachowicz to ja dziękuję.
Kotek
4 miesiące temu
A jakie to krakersy? Kiedyś próbowałam kupić do ciasta i wszystkie były słone. Słone mają być?
Maria
4 miesiące temu
Cóż, do kremu margaryna Kasia jest po to żeby krem był puszysty. Tam gdzie jest budyń w łączeniu z tłuszczem lepsza jest Kasia bo Masło jest pyszne, ale nie uzyska się takiej lekkości i puszystości jak w łączeniu z Kasią.
Pani Basia z ...
4 miesiące temu
A margaryna jak wiemy, samo zdrowie
Evs
4 miesiące temu
No, gratulacje!!! Co za jeleń pisał ten przepis? Na bank nie wyjdzie!
Adam Pełka
4 miesiące temu
Margaryna? Fuuj...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić